Hlavní obsah

Nejméně 12 mrtvých a miliardové škody. Taková je dosavadní bilance jednoho z nejsilnějších hurikánů v dějinách USA

Hurikán Michael se přesunul nad Atlantik, záchranáři mezitím stále vyprošťují osoby uvězněné v troskách.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Jeden z nejsilnějších hurikánů v dějinách USA se z pevniny přesunul nad Atlantický oceán. Za sebou zanechal mnohamiliardové škody a nejméně dvanáct obětí na životech.

Článek

Hurikán Michael v USA způsobil smrt nejméně 12 lidí. Podle médií bilance mrtvých a zraněných patrně ještě stoupne, protože záchranáři stále pátrají v troskách. Některé oblasti na Floridě, kde zahynuli nejméně čtyři lidé, jsou navíc špatně přístupné kvůli poškozeným mostům. Michael jako jedna z nejsilnějších bouří americké historie udeřil na jihovýchod Spojených států ve středu.

Živel, který ve čtvrtek zeslábl na tropickou bouři a přes Virginii se přesunul nad Atlantik, zaplavoval města, ničil domy, lámal stromy a připravil o elektřinu statisíce lidí v několika státech.

Michael za sebou zanechal spoušť, kterou obyvatelé postižených oblastí nepamatují. „Tolik životů bylo navždy změněno. Tolik rodin přišlo o všechno,“ řekl médiím guvernér Floridy Rick Scott, v jehož státě úřady nařídily evakuaci více než 370 000 lidí. Mnozí z nich však neuposlechli a záchranáři na poslední chvíli dostávali desítky lidí z domů v zaplavených oblastech.

„Hurikán byl naprosté monstrum,” prohlásil Scott, který si zasažené oblasti prohlédl z helikoptéry. Skutečný rozsah škod se podle něj teprve ukáže.

Některá místa ležící na pobřeží byla zcela zpustošena – zřítily se tam domy, v troskách jsou lodě i přístaviště, píšou americká média. Týká se to zejména města Panama City na Floridě. „Vypadá to, jako by na naše město dopadla atomová bomba. Škody jsou obrovské,“ řekl deníku Panama City News Herald jeden z místních obyvatel.

Oblíbené letovisko Mexico Beach na Floridě, které má asi 1000 obyvatel, bylo podle úřadů naprosto srovnáno se zemí. „Po úderu Michaela jej téměř nelze poznat,“ napsal deník USA Today. Senátor za stát Florida Marco Rubio popsal situaci ve městě jako „naprostou zkázu“. Místní radní Rex Putnal uvedl, že má obavy o zhruba 200 obyvatel, kteří neuposlechli příkazu k evakuaci.

Oko hurikánu dorazilo na americkou pevninu ve středu krátce před 20:00 SELČ právě u Mexico Beach. Mezi nejhůře zasažené lokality patří kromě nedalekého Panama City také město Apalachicola. Bouře se poté přehnala přes Georgii, Jižní a Severní Karolínu a ve Virginii zamířila ve čtvrtečních 23:00 místního času nad oceán.

Americká pojišťovna KC&C odhadla pojištěné škody způsobené Michaelem na osm miliard dolarů (téměř 180 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované