Hlavní obsah

Nejméně 50 mrtvých při sebevražedném útoku v Nigérii

Při sebevražedném útoku v Nigérii zemřelo nejméně 50 lidíVideo: Lucie Hrdličková

 

Reklama

Při ranním sebevražedném atentátu ve městě Mubi na severovýchodě Nigérie zemřelo nejméně 50 lidí, další desítky jsou zraněné. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podezření ale padá na islamistickou teroristickou skupinu Boko Haram.

Článek

Nejméně padesát lidí zemřelo při sebevražedném atentátu v Nigérii ve městě Mubi na severovýchodě země. Útok se odehrál v mešitě, kde se lidé scházeli na ranní modlitbu. Ahmed Musa, předseda rady města, řekl, že desítky dalších lidí byly zraněny. Policie uvedla, že útok provedl mladý muž s výbušninami.

Mubi je město v Adamawě - státě, který v roce 2014 drželi teroristé z Boko Haram, ačkoli povstalci byli z těchto oblastí vyhoštěni vojáky počátkem roku 2015. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, nese však charakteristické znaky teroristické skupiny Boko Haram. Pro tu jsou typické sebevražedné útoky na přeplněných veřejných místech, jako jsou právě mešity nebo trhy. Úterní útok si vyžádal nejvíce lidských životů od září, kde v sousedním státě Borno bylo zabito 18 lidí. Boko Haram stále častěji využívá teenagery nebo mladé ženy jako sebevražedné útočníky. Mnozí z nich byli uneseni.

Skupina Boko Haram vedla povstání v severovýchodní Nigérii od roku 2009 ve snaze vytvořit v tomto regionu Islámský stát. Na svědomí má životy více než 20 tisíc lidí. Zhruba dva miliony lidí kvůli ní opustily své domovy.

Většina útoků se zaměřuje na stát Borno, kde teroristická skupina vznikla. Skupina v Bornu držela území o velikosti Belgie až do začátku roku 2015, kdy byla za podpory vojáků ze sousedních zemí vyhnána nigerijskou armádou.

Reklama

Související témata:

Doporučované