Hlavní obsah

Nejméně směsného odpadu v hradeckém kraji z měst produkují Třebechovice

Foto: Martin Vorel / libreshot.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nejméně směsného odpadu v Královéhradeckém kraji mezi městy nad 5000 obyvatel loni vyprodukovaly Třebechovice pod Orebem na Hradecku.

Článek

V černých popelnicích v Třebechovicích skončilo v průměru 133,2 kilogramu směsného odpadu na obyvatele. Celostátní průměr činí 195 kilogramů na obyvatele. Vyplývá to z krajských výsledků sedmého ročníku soutěže Odpadový Oskar, kterou pořádá nezisková organizace Arnika. Cílem soutěže je upozornit na nutnost zodpovědného nakládání s odpady i vyzdvihnout dobré příklady.

„Do roku 2025 mají obce ze zákona za úkol vytřídit 60 procent svých komunálních odpadů. Tohoto cíle prakticky není možné dosáhnout bez snížení roční produkce směsných odpadů pod 150 kilogramů na obyvatele,“ uvedl mluvčí arniky Jiří Kaňa.

Za šestitisícovými Třebechovicemi pod Orebem se mezi městy umístil Dvůr Králové nad Labem s 135,9 kilogramu směsného odpadu na obyvatele a Červený Kostelec se 150,4 kilogramu. V kategorii obcí do 1000 obyvatel mělo loni nejméně směsného odpadu Mokré na Rychnovsku s 37,3 kilogramu na obyvatele. Mezi obcemi od 1000 do 5000 obyvatel zvítězily Častolovice na Rychnovsku s 90,1 kilogramu.

„K zodpovědnému přístupu lidí v Královéhradeckém kraji pomáhá například systém plateb za skutečný objem vyhozeného odpadu, nižší frekvence svozu, desítky tisíc separačních nádob, re-use centra a další motivace,“ uvedl Milan Havel z Arniky.

Zvláštní ocenění za příklad dobré praxe získaly Červený Kostelec, Dvůr Králové nad Labem, Mokré a Nový Hrádek na Náchodsku. „Funguje v nich motivační systém plateb za skutečný objem vyhozeného odpadu. Domácnosti tak přesně ví, kolik je vyhazování směsných odpadů do černých popelnic stojí,“ uvedla Arnika. Tento systém využívá v Česku zhruba 15 procent měst a obcí a díky tomu podle Arniky zpravidla produkují méně odpadů než obce s platbou na hlavu.

Míru skládkování v ČR má snížit nový zákon o odpadech, který zvyšuje poplatky za ukládání na skládky a od roku 2030 zakazuje skládkování recyklovatelných a využitelných odpadů. Platí od počátku ledna.

Reklama

Doporučované