Hlavní obsah

Nejméně svateb za 100 let. Zato na příští rok už je plno

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Svatební byznys utrpěl, podobně jako jiná podnikání v Česku, velkou ránu. Někteří dodavatelé situaci neustojí. Snoubenci se proto musí připravit na kompromisy, které je při plánování svatby na příští rok čekají.

Článek

Více či méně přísná opatření a riziko šíření koronaviru způsobily, že se v Česku letos koná méně svateb. Podle statistiků se v průběhu prvního čtvrtletí konalo jen 3,5 tisíce sňatků, což je o téměř 600 méně než rok předtím. Březnových svateb bylo dokonce méně než 600, což je nejnižší číslo od roku 1918. Rušily se nebo překládaly i v následujících měsících.

Ještě před rokem přitom byla situace ve svatebním byznysu zcela opačná. Zájem o svatby a ochota utrácet za ně rostly, Česko se stalo oblíbeným místem pro sňatky cizinců především z Asie nebo Ruska a na trhu se objevovali stále noví dodavatelé.

Zůstala třetina svateb

„Svatební sezona 2020 je velice redukovaná. Zůstala mi třetina svateb, přičemž zbytek se buď přesunul, nebo zrušil. Všichni v oboru jsme museli minimalizovat náklady a přizpůsobit se vzniklé situaci, někteří si museli najít novou práci. Letošek nám přinese velké finanční ztráty,“ popisuje Světlana Ulrichová, koordinátorka luxusních svateb Boutique Weddings.

Největší problém je stále u velkých svateb a u sňatků, kde jsou nevěsta a ženich různých národností. „Pokud je na svatbě nějaký zahraniční element, množství přeložení se blíží k téměř 100 procentům, protože se sem ti lidé nemůžou dostat. Dříve sem velice často létali z Británie, Ameriky nebo Ruska,“ vypočítává svatební expert Martin Dobeš z agentury Prague Weddings, který osobně zrealizoval přes 400 svateb.

Snižuje se také ochota nosit na svatbě při větším počtu osob roušku. „Mám informace, že nevěsty nošení roušek neřeší, a dokonce je začínají bojkotovat. Říkají si, že nikdo nespočítá, jestli je na svatbě 110, nebo 99 hostů,“ přidává svou zkušenost Dobeš.

Některé agentury skončí

Podle Světlany Ulrichové je sezona – a tedy možnost příjmů – ve svatebním byznysu velice krátká, trvá maximálně pět měsíců v roce. V oboru navíc často pracují celé rodiny, takže současný výpadek příjmů mnoho z nich dostává do velmi složité finanční situace.

Potvrzuje to i Martin Dobeš, který odhaduje, že skončí ti, kteří se specializovali na zahraniční sňatky, například agentury zaměřené na ruskou nebo čínskou klientelu. Bez příjmů jsou ale také dodavatelé různých druhů zábavy, tedy DJ nebo provozovatelé historických vozů, kteří velmi těžko hledají jiné uplatnění.

Příští rok bude nápor

Dodavatelé, kteří současnou situaci ustojí, se zároveň musí připravit na obrovský nápor příští rok. Zřejmě se totiž bude jednat o dvě sezony v jedné. „Příští rok bude velký nápor na dodavatele, aby to zvládli. Budou muset totiž dohnat dvojnásobek toho, co by měli normálně. Oblíbené lokality budou těžko dostupné, ale na druhou stranu, kapacity míst pořád narůstají. Otázka je, jak bude situace vypadat v Praze. Já očekávám, že kvůli absenci cizinců dojde k poklesu cen,“ odhaduje Dobeš.

Světlana Ulrichová z Boutique Weddings to vidí podobně. „Předpokládám, že snoubenci budou otálet s přípravami a rezervací dodavatelů do poslední chvíle. Pak ale bude těžké najít volné místo, protože určitě polovina svateb z roku 2020 se přesunula na příští rok. Očekávám, že spousta svateb se odehraje i ve všední dny nebo mimo sezonu s velkými kompromisy při výběru dodavatelů. Hlavní novinkou podle mě bude plánování na poslední chvíli a menší, intimnější svatby.“

Hlavní měsíce jsou už vyprodané

Názor koordinátorů potvrzuje i situace na svatebním místě roku 2019 v kategorii hrad/zámek – Bon Repos. V polovině prázdnin, kdy řadu párů teprve čeká zasnoubení a svatební přípravy zdaleka ještě ani nezačaly, už je velká část příští sezony vyprodaná. „Z hlavní svatební sezony už máme vyprodané zhruba dva měsíce. U nás děláme jen dvě svatby týdně a snoubenci si pronajímají exkluzivně celý areál,“ popisuje Eva Chlumová ze Zámku Bon Repos. Zhruba 60 procent letošních svateb se zde přesunulo na příští rok.

Letošní situace tak příští sezonu zásadně promění. Snoubenci budou muset dělat více kompromisů v termínu nebo dodavatelích a do popředí se dostanou i moderní technologie.

„Svatebčané budou muset být trpělivější, více slevovat ze svých nároků a budou rádi, když najdou dobré místo v termínu, který je přijatelný. Budou se muset naučit brát třeba v pátek, v neděli, nebo případně v další všední dny. A velké téma pro starší nebo nemocnější lidi bude svatba online. Svatební místa se to budou muset naučit,“ přidává své postřehy Dobeš. Přenášet svatební obřad online totiž může být hezkým a bezpečným řešením současné situace například pro prarodiče.

Reklama

Doporučované