Hlavní obsah

Nejmladší Babišův ministr chystá průvan. Už ví, kteří pacienti by si mohli připlatit

Rozhovor s Adamem Vojtěchem. Se mnou přijdou změny, říká.Video: Michaela Ryšavá

 

Reklama

Z menších nemocnic prý budou ambulance nebo polikliniky a Všeobecnou zdravotní pojišťovnu čekají změny.

Článek

S Andrejem Babišem přišel na Ministerstvo financí jako zdravotnický expert hnutí ANO. Po čtyřech letech míří Adam Vojtěch, někdejší hvězda populární televizní soutěže pro mladé pěvecké talenty, jako ministr zdravotnictví do Babišovy menšinové vlády.

Z jeho plánů plyne, že v jedenatřiceti letech jako nejmladší člen připravovaného kabinetu chystá ve zdravotnictví velký průvan.

Podle toho, co svěřil v rozhovoru pro Seznam, se budoucí ministr chystá na transformaci menších nemocnic.

„Máme stále nadprůměrný počet akutních lůžek, lidé jsou nadbytečně hospitalizováni. Nemocnice to dělají proto, aby měly splněno a dostaly paušál od pojišťoven,” říká Vojtěch s dovětkem, co s malými nemocnicemi bude. „Měli bychom je transformovat v ambulance či polikliniky,” říká pro Seznam Zprávy Vojtěch.

Jeho velkým tématem jsou také změny ve vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny. Rozhodovat by v ní neměli vůbec politici, ale třeba pacientské organizace.

V rozhovoru mluvil i o tom, jak on a hnutí ANO vnímá zdravotnické poplatky. Paušálně je obnovovat nechce, zvažuje ale, že by platili pacienti, kteří by obcházeli praktického lékaře a péči šli hledat rovnou do nemocnice.

Reklama

Doporučované