Hlavní obsah

Nejmladší mumii je jen něco přes dvacet let. Hledá výstava Mumie světa jen senzaci?

Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výstava o tajemných mumiích na pražském Výstavišti přitahuje hlavně rodiny s dětmi. Spolu s nimi jsme se vypravili mezi egyptology a forenzní analytiky, kteří mumifikovaná těla zkoumají.

Článek

Výstava Mumie světa se snaží ukázat velmi populární téma tak, aby se návštěvník co nejvíc dozvěděl, ale zároveň v něm nevyvolávala touhu po senzaci.

Podrobně mu ukáže postupy vyjímání orgánů z těla a balzamování. Mumifikaci si totiž nyní zkoušejí i současní vědci s těly dobrovolných dárců. „Mumie nejsou pouze egyptskou doménou, na pomezí Peru a Chile měli místní obyvatelé vlastní způsob mumifikace, tedy udržování těl předků v podobě, kdy vypadali téměř jako živí,“ říká přední český egyptolog Pavel Onderka.

O japonských mumiích mnichů ze 17. století se vlastně ani neví, zda byli mumifikováni schválně, nebo shodou příznivých přírodních podmínek. Mumifikování lze nalézt i na Novém Zélandu a samozřejmě v Evropě. Mumifikovala se lidská, ale také zvířecí těla. Podrobnosti v reportáži v úvodním videu.

Reportáž patří do pořadu Kultura Terezy Willoughby. Celý díl v premiéře vysíláme každou neděli od 20:00 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované