Hlavní obsah

Jeden z nejmladších starostů v Česku: Ta práce mě hrozně baví. A chci pokračovat

Rozhovor se starostou Benešova nad Ploučnicí Filipem Ušákem.

 

Reklama

Muž na radnici Filip Ušák se do čela Benešova nad Ploučnicí postavil ve svých 25 letech.

Článek

Když se Filipa Ušáka zeptáte na největší úspěch roku 2016, nemůžete čekat jinou odpověď: „Samozřejmě, že to bylo narození dcery a že se mi už snad podařilo podílet se na její výchově."

Ani přírůstek do rodiny nemohl Filipa zpomalit v jeho ostrém pracovním tempu: Když se v 25 letech stanete nejmladším českým starostou ve městě, kde je průměrný věk nejméně o 20 let vyšší, nemůžete si to dovolit.

„Ta práce mě opravdu baví, každou hodinu řešíte něco jiného," říká dnes sedmadvacetiletý Filip Ušák v rozhovoru na náměstí „svého" Benešova nad Ploučnicí v Ústeckém kraji.

Mladý starosta se rád pochlubí, že čtyřtisícový Benešov je patrně jediné město na světě, kde přímo na náměstí stojí dva zámky. Ani nepopiratelný půvab Benešova, kde najdete například ojedinělé exponáty saské renesance, ovšem nemůže zakrýt fakt, že se město - stejně jako celý kraj - stále ještě vzpamatovává z dávných událostí: nuceného odchodu původního obyvatelstva (v Benešově žilo před 2. světovou válkou 98 procent německého obyvatelstva) a následné proměny v trochu divoký kus země, kterým Ústecký kraj stále zůstává.

Plány mladého muže na radnici v kraji na severu jsou ale nemalé: Příští rok je na řadě most přes řeku Ploučnici a oprava školky za deset milionů - pro město s padesátimilionovým rozpočtem opravdu velká akce. Jisté je, že práce tu je dost i na spoustu příštích let - a Filip Ušák se o ni dobrovolně hlásí: „Chtěl bych to dělat dál, určitě budu za dva roky v komunálních volbách kandidovat znovu," říká. „Nevím, jestli ještě jedno nebo dvě období. Deset let je vlastně hodně dlouhá doba. Vždyť před deseti lety jsem byl ještě puberťák."

Debata Seznamu „Budoucí Česko". Podívejte se, co vás čeká.

Filip Ušák je jedním ze šesti hostů, které Seznam pozval na speciální debatu Budoucí Česko. Lidé pod třicet let, úspěšní ve svém oboru, zde budou mluvit o úspěších roku 2016 a očekáváních od roku 2017. První část debaty uvidíte na Seznam Zprávy 28. prosince.

Reklama

Související témata:

Doporučované