Hlavní obsah

Nejmladší země světa je na pokraji genocidy, etnické čistky už začaly

Video: Lucie Svobodová

 

Reklama

Občanská válka v Jižním Súdánu probíhá od roku 2013.

Článek

Nejmladší země na světě, Jižní Súdán ležící v severovýchodní Africe, je na pokraji etnické občanské války. Komise pro lidská práva OSN se obává genocidy, jakou zažila Rwanda v roce 1994. Během ní tehdy hutuští radikálové vyvraždili až milion lidí.

V Jižním Súdánu je podle expertů na lidská práva nyní nezbytné mnohem masivněji chránit civilisty.

„Požadujeme okamžité nasazení čtyř tisíc členů mírových jednotek po celé zemi," uvedla na zvláštním zasedání Rady OSN pro lidská práva šéfka Komise pro lidská práva Yasmin Sooka.

Žena, která byla členkou Komise pravdy a usmíření v Jižní Africe a dnes je ředitelkou Nadace pro lidská práva pro danou oblast, dále žádá, aby byl zřízen soud, který bude stíhat všechny, kdo se jakkoli podílejí na etnických čistkách.

Občanská válka v Jižním Súdánu vypukla v prosinci 2013 poté, co prezident Salva Kiir vyhodil svého viceprezidenta Rieka Machara. To, co vypadalo jako politický konflikt, se však rychle přeměnilo v etnické nepokoje, proti sobě stojí etnika Dinků a Nuerů. Při střetech už podle pozorovatelů zemřely desítky tisíc lidí, nejčastější udávané číslo je 50 tisíc. Zhruba milion osob už ze země uprchl.

Ačkoli Kiir a Machara loni podepsali mírovou dohodu, boje pokračují. Úřady Jižního Súdánu tvrdí, že civilisté nejsou terčem útoku. A rozhodně popírají etnické čistky.

Yasmin Sooka ovšem tvrdí, že vyšetřovatelé OSN mají pádné důkazy a poznatky o blížící se genocidě. „V několika částech země se už nyní odehrává stálý proces etnické čistky. Zaznamenali jsme také tisíce případů znásilněných žen," uvedla.

Prezident Salva Kiir vyzval k národnímu dialogu, během kterého by se nově definovala národní identita. A vybídl k zastavení bojů. Nenabídl však žádné konkrétní návody, jak by příměří v zemi s tolika opozičními skupinami mohlo fungovat.

Situaci neprospívá ani ekonomika země, která je velmi slabá. Jižní Súdán má nejvyšší míru inflace v celém světě - v říjnu to bylo 800 %.

Reklama

Doporučované