Hlavní obsah

Nejmodernější přístroj za vyšší cenu? Pochybná zakázka v Motole

Foto: Profimedia.cz

Motolská nemocnice si chce koupit nejmodernější magnetickou rezonanci.

Reklama

Experti z Ministerstva pro místní rozvoj opakovaně řekli, že motolská nemocnice připravila zakázku pro jednu firmu.

Článek

Vedení jedné z největších nemocnic v Česku – pražského Motola – by mělo brzy podepsat smlouvu na nákup nejmodernější magnetické rezonance.

Zakázku za zhruba 38,3 milionu korun má získat společnost Siemens.

Jenže průběh této soutěže už několik týdnů provázejí pochybnosti. Ministerští experti opakovaně řekli, že výběrové řízení je nastaveno tak, aby ho vyhrála právě jedna konkrétní firma.

Už loni řešila nemocnice v Motole komplikace s jinou zakázkou: 

Video: Radek Nohl

Motolská nemocnice vybrala Siemens jako vítěze soutěže na konci září.

Seznam získal příslušný dokument, na němž je podpis ředitele motolské nemocnice Miloslava Ludvíka, mimochodem bývalého ministra zdravotnictví.

Dokument dokládá, že Siemens nabídl svou magnetickou rezonanci za cenu o více než sedm milionů korun vyšší než druhý účastník tendru, společnost Philips.

To, že Siemens přesto vyhrál, se zdůvodňuje tím, že výběrová komise hodnotila dva parametry nabízených přístrojů. Magnetická rezonance od Siemens byla lepší a získala tak více bodů. I když byla dražší.

Aby Philips podle takto nastavené soutěže vyhrál, musel by svůj přístroj nabídnout za cenu zhruba devět milionů korun. Jeho nabídka ale byla 31,1 milionu.

Motol by měl na nákup přístroje dostat dotaci z Evropské unie. Proto nákup opakovaně prověřovali experti z Centra pro regionální rozvoj (CRR), jež vybírá, nač evropské peníze půjdou, a které organizačně spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoj.

Centrum už loni zamítlo zadávací řízení, které nemocnice předložila. Zdůvodnilo to tím, že je diskriminační, jak Seznamu řekl Vilém Frček z tiskového oddělení Ministerstva pro místní rozvoj.

Jenže situace se ani letos a po úpravách příliš nezměnila. Úředníci dál tvrdili, že Motol zvýhodňuje konkrétního dodavatele – firmu Siemens.

„Při kontrole expert CRR opakovaně upozornil na to, že mohou být zadávací podmínky diskriminační a zvýhodňovat jednoho z výrobců, který dodává nejdražší produkt na trhu, jehož pořízení není podle experta pro potřeby projektu nezbytné,“ řekl Seznamu Vilém Frček.

Motol tyto výtky dostal letos na začátku července. Od té doby podle Frčka už vedení nemocnice s úřadem nekomunikuje a jako vítěze soutěže vybralo Siemens.

Seznam se pokusil získat vysvětlení v Motole, ale nemocnice nyní nechce na otázky k průběhu soutěže odpovídat.

„V současné době zakázka na MR 3T probíhá a tedy není možné podávat informace,“ uvedla mluvčí nemocnice Pavlína Danková na otázky Seznamu.

Reklama

Doporučované