Hlavní obsah

Nejmohutnější cihlový komín v Česku chtějí zbourat. Lidé podepisují petici na jeho záchranu

Nejmohutnější cihlový komín v Česku má být v září zbourán kvůli kontaminaci životního prostředí.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Společnost Vítkovice, a.s. začala likvidovat opuštěné budovy dávno zrušeného provozu v Dolních Vítkovicích. Kvůli ekologické zátěži trvá i na zbourání cihlového komína v této oblasti. Proti tomu se ale staví spolek Svatý Václav. Považuje jej za nejmohutnější komín v Česku a má pro něj plány do budoucna.

Článek

„Pokud se do toho komína nebude nijak vrtat, tak není nikterak škodný. Je unikátní svým vzhledem. Bílo-červené kostičky sloužily jako staré letecké značení. Takové už podle mě nenajdete u žádného tak vysokého komína,“ řekl předseda spolku Dominik Raška. Stavba přezdívaná Strakáč by podle něj mohla sloužit jako rozhledna s lanovkou.

Odborníci ale i přes výjimečnost stavby trvají na demolici. „Komín je zatížen arsenem, olovem a jsou tam další karcinogenní látky. Také ze statického hlediska je nebezpečný. Není myslitelné, aby na něj kdokoliv vstupoval, využíval pro sport nebo jakoukoliv volnočasovou aktivitu,“ sdělila mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Spolek hodlá usilovat o zachování stavby do září. Tehdy totiž Vítkovice plánují začít se sanací látek nebezpečných pro obyvatele a s následnou demolicí. „Česká inspekce životního prostředí je jednoznačně pro zbouraní. Podle statiků je komín naprosto nevyhovující a nebezpečný,“ dodává Kijonková.

Podle spolku se jedná o unikátní památku. U paty má průměr 15 metrů a jeho stěny tam dosahují tloušťky až 1,5 metru. Pod petici za záchranu komína se podepsalo kolem tisíce lidí. „Podepisují ji i lidé ze zahraničí. Poláci o tom napsali článek, další dva články jsem našel v angličtině. Mezi signatáři jsou i významní lidé, například umělec Jiří Surůvka nebo režisér Radovan Lipus,“ hájí důležitost stavby Raška.

Reklama

Doporučované