Hlavní obsah

Nejničivější požár historie. 62 obětí, Portugalci povolali letadla z dalších tří zemí

Požáry v Portugalsku pomáhají hasit letadla z okolních zemí.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Požáry v Portugalsku, které začaly v sobotu, si zatím vyžádaly 62 obětí. V akci zasahují i protipožární letouny ze Španělska, Francie a Itálie. Příčinou katastrofy je podle všeho zásah blesku.

Článek

Více než 2000 hasičů nadále bojuje s rozsáhlými lesními požáry ve středním Portugalsku, jež si o víkendu vyžádaly nejméně 62 obětí a 62 zraněných. Země drží třídenní smutek a již se objevily první kritiky, že úřady mohly udělat více, aby katastrofě předešly, napsala v pondělí agentura AP.

Nejtěžší požár sužuje centrální části země asi 50 kilometrů jihovýchodně od univerzitního města Coimbra. Oheň propukl v sobotu v 15:00 místního času kolem obce Pedrógão Grande. Většina obětí zemřela při pokusu z oblasti Pedrógão Grande uniknout autem.

Do lokality mají během pondělí dorazit posily, včetně dalších protipožárních letounů ze Španělska, Francie a Itálie. Působení letounů ale komplikuje hustý dým.

Podle portugalských úřadů se jedná o nejničivější požáry v historii země. Mezi zraněnými je pět lidí ve vážném stavu, jedno dítě a čtyři hasiči. Úřady sdělily, že ve vesnicích, které plameny odřízly od světa, by mohli být nalezeni další mrtví.

Sdružení na ochranu životního prostředí Quercus v pondělí vydalo prohlášení, v němž vinu za požáry svaluje na chyby v řízení lesního hospodářství a špatná politická rozhodnutí vlády v posledních desetiletích. Kritické články otiskla i portugalská média.

Sdružení Quercus kritizovalo úřady, že dovolily vysázení obrovského množství eukalyptů, což je výnosná rostlina používaná především v dřevozpracujícím průmyslu, která ale také usnadňuje šíření požárů. Sdružení Quercus rovněž úřady viní, že nepodnikly opatření, která by lépe koordinovala požární prevenci.

Záchranáři čelí kritice, že neuzavřeli silnici, kde v sobotu večer zemřelo 47 lidí, kteří prchali z postižených obcí a plameny je uvěznily v jejich automobilech.

„Co v sobotu selhalo? Všechno, tak jak to selhávalo po desetiletí," konstatoval titulek pondělního vydání listu Público, který v článku poukazuje na podobné nedostatky jako sdružení Quercus.

Portugalská vláda v březnu oznámila sérii nových opatření proti lesním požárům, které každoročně zemi trápí, včetně omezení výsadby eukalyptů. Některé z reforem ale ještě nevstoupily v platnost.

V Portugalsku i sousedním Španělsku nyní panuje vlna veder a v některých oblastech dosahují teploty až 40 stupňů Celsia. Po celé zemi o víkendu vznikla téměř stovka lesních požárů, z nichž podle agentury AFP 35 dále hoří. Podle vyšetřovatelů největší požár, který zasáhl oblast porostlou eukalypty a borovicemi kolem obce Pedrógão Grande, patrně způsobil blesk. Oficiálně ale příčina požáru ještě stanovena nebyla a je předmětem vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Doporučované