Hlavní obsah
Online

Babiš: Příští týden do Česka dorazí přes 200 tisíc vakcín

Foto: Youtube kanál A. Babiše

Andrej Babiš ve svém nedělním internetovém pořadu Čau lidi.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme on-line.

Článek

Co byste měli vědět?

v Česku po třech týdnech přísnějšího lockdownu zpomaluje, ukazují data Ministerstva zdravotnictví. Za sobotu je hlášeno 5443 nově nakažených covidem.

- Od pondělí se v omezeních mění některé detaily, například možnost pohybu za sportem v rámci celého okresu. Hlavní omezení ale zůstávají (jejich kompletní přehled najdete ZDE).

pokračuje, ale k plánovanému velikonočnímu cíli 100 tisíc dávek denně je ještě daleko. Roman Prymula řekl, že usilovat o ruskou vakcínu Sputnik V už v Česku ztratilo smysl.

- Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém nedělním pořadu na internetu uvedl, že do České republiky v úterý přijde přes 200 tisíc vakcín. „Otevíráme také novou kategorii od 0 do 69 let. Jedná se o osoby s chronickým onemocněním, od 24. března to spouštíme,“ doplnil.

- Seznam Zprávy oslovily v novém projektu Otázka pro příštího premiéra politiky, aby řekli, jak by v roli předsedy vlády změnili koronavirová pravidla od pondělí.

  • Obě dávky vakcíny podle Babiše v Česku dostalo přibližně 357 000 lidí

    V současné sobě se mohou hlásit o vakcínu lidé starší 70 let, zdravotníci, učitelé nebo vybraní členové integrovaného záchranného systému nebo pracovníci kritické infrastruktury. Od středy 24. března budou dostávat ambulantní specialisté kódy pro chronické pacienty, které umožní lidem hlásit se do očkovacích center, i když jsou mladší než skupiny obyvatel, které jsou nyní mezi prioritními. V Česku se proti koronaviru očkuje od loňského 27. prosince. Zdravotníci podle dosavadních dat Ministerstva zdravotnictví podali 1 330 675 dávek vakcíny, z toho zhruba 15 000 v sobotu. Obě potřebné dávky dosud v Česku dostalo přibližně 357 000 lidí.

  • Babiš: V příštím týdnu do Česka dorazí přes 200 tisíc vakcín

    Premiér Andrej Babiš ve svém nedělním pořadu Čau lidi uvedl, že do České republiky v úterý přijde přes 200 tisíc vakcín. „V úterý přijde dodávka Pfizeru, přijde 124 020 vakcín, ve středu přijde 88 800 vakcín od Moderny a ve čtvrtek přijde 9600 vakcín od společnosti AstraZeneca,“ řekl premiér. Babiš kromě toho ve videu uvedl, že 24. března se spouští očkování pro osoby s chronickým onemocněním. „Otevíráme novou kategorii od 0 do 69 let. Jedná se o osoby s chronickým onemocněním, od 24. března to spouštíme,“ doplnil.

  • O minimálně 10 tisících dětí nemají učitelé od jara žádné zprávy

    Školy se po roce od prvního uzavření v distančním vzdělávání výrazně zlepšily. Přesto přetrvává řada potíží. Minimálně 10 tisíc žáků zcela zmizelo ze vzdělávání. Desetina ředitelů pak své školy dostatečně neřídí.

  • Babiš: Výměna ministra zdravotnictví příští týden nenastane

    Příští týden nedojde k výměně ministra zdravotnictví, řekl premiér Andrej Babiš (ANO) v dnešním rozhovoru pro server TN.cz. Uvedl také, že hlavního epidemiologa IKEM Petra Smejkala na ministra mu doporučovala odborná skupina. Smejkal v nedávném rozhovoru Prostor X na webu Reflex.cz poznamenal, že dostal zhruba před dvěma týdny nabídku stát se ministrem, kterou odmítl. Odvolání ministra Jana Blatného (za ANO) požaduje prezident Miloš Zeman, který Babiše v pondělí přijme na zámku v Lánech. „On (Zeman) má stabilní názor na pana ministra zdravotnictví a zahraničních věcí. Panu prezidentovi jsem vyhověl v různých věcech, ale v různých věcech jsem mu nevyhověl, protože mám na to jiný názor. Vnímám jeho zkušenosti a názory, ale neznamená to, že když má nějaký názor, že já mám totožný názor,“ řekl Babiš. Na otázku, zda od něj dostali nabídku na vedení ministerstva další lidé, mimo jiné premiér uvedl, že je jeho věc, komu dává, či nedává nabídky. Lze očekávat, že zásadním tématem pondělního jednání Zemana s Babišem bude skutečnost, že hlava státu před zhruba dvěma týdny požadovala v rozhovoru pro Parlamentní listy odvolání Blatného. Důvodem je jeho postoj k ruské vakcíně Sputnik V proti covidu-19. Blatný trvá na tom, že ruská látka musí mít před využitím v Česku souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). „Vyjádření pana prezidenta nebylo šťastné pro moje rozhodování a pro moji pozici,“ poznamenal Babiš. „Není dobře, když to pan prezident takhle komunikuje, protože potom to spíš komplikuje ty věci, než ulehčuje,“ dodal.

  • V Plzni stále hledají jednoho ze 2 uprchlých bezdomovců s nákazou

    Jeden ze dvou bezdomovců nakažených koronavirem, kteří v pátek uprchli z karanténního místa pro bezdomovce v Plzni, je stále na útěku. Policisté a strážníci ho hledají, ale není po něm vyhlášené pátrání. Je to v rámci obvyklého výkonu služby, řekla dnes policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. Město do objektu bývalé školy ve Školní ulici v části Doubravka přivezlo ve středu odpoledne prvních sedm nakažených bezdomovců, karanténní místo se ale v pátek odpoledne hned po útěku dvou lidí uzavřelo. Strážníci v ochranných oblecích zbylých pět pozitivně testovaných převezli do Domova sv. Františka, noclehárny pro bezdomovce, odkud je ve středu odvezli na Doubravku. „Objekt ve Školní ulici je stále zavřený, ale na městském krizovém štábu teď budeme diskutovat o dalších variantách,“ řekl dnes radní města pro bezpečnost Martin Zrzavecký (ČSSD).

  • Šíření viru oslabilo. Ale pouze lehce, o dramatickém efektu nemůže být řeč

    Před třemi týdny Česko sáhlo po přísných opatřeních s cílem razantně zvrátit vývoj epidemické situace. Z dat vyplývá, že se to daří jen pomalu. Na druhou stranu: Nejspíš se zabránilo naprosté katastrofě.

  • Hejtman: Omezení mobility pomohlo uchránit kraj před vlnou ze západní části republiky

    „Současná situace je nadále stabilizovaná. Zatím, což je stále důležité mít na paměti. Věřím, že omezení mobility nám pomohlo uchránit kraj před vlnou nákazy přicházející ze západní části naší republiky,“ komentoval vývoj epidemie moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Podle dat, která zveřejnil na svém facebookovém profilu, bylo v pátek v kraji zpracováno 2729 testů, 869 z nich bylo pozitivních, což je přibližně 31 procent. Nejvíce nemocných přibylo na Ostravsku, kde se nemoc covid-19 nově prokázala u 118 lidí. Nejméně (49) jich přibylo na Frýdecko-Místecku. V nemocnicích je 789 pacientů. Zdravotníci očkovali v kraji s 1,2 milionu obyvatel alespoň jednou dávkou vakcíny přes 102 000 lidí. Ukončené očkování má asi 37 000 obyvatel.

  • Mezioborová skupina pro epidemické situace: Okamžitě prodloužit interval mezi očkováním

    Epidemiolog Rastislav Maďar z Mezioborové skupiny pro epidemické situace: Už jedna vakcína prokazatelně snižuje rizika.

  • Babiš kritizuje nemocnice, že nevyužívají lék bamlanivimab

    Premiér Andrej Babiš zkritizoval ředitele nemocnic za to, že ve svých zařízeních nepodávají pacientům s koronavirem lék bamlanivimab.

    „Skvěle zabírá, je potřeba, aby to konečně nemocnice, lékaři, praktici vzali na vědomí. Pokud má pacient predispozice, má cukrovku, vysoký tlak, nadváhu, tak to jsou všechno lidi, kteří jsou ohroženi covidem-19 a mohou skončit na jednotkách intenzivní péče,“ řekl premiér ve videu na Twitteru. 

    Pokud by se například lidé s těmito predispozicemi nakazili, je pro ně určen dle premiéra lék bamlanivimab. „Ten lék tu máme od 25. února a přišly tři tisíce dávek, skutečně to funguje,“ uvedl. „Nechápu, že zatím bylo vydáno 605 balení do různých nemocnic,“ doplnil.

    Lék od americké společnosti Eli Lilly povolilo používat ministerstvo zdravotnictví už koncem února a smlouvu s americkou společností formálně zaštítila pražská Thomayerova nemocnice.

  • Matematik Levínský: Může trvat ještě 40 dní, než bude možné bránit šíření testováním a trasováním

    Matematik René Levínský považuje současný trend za pozitivní. „Zatím jsou ta čísla poměrně solidní,“ uvedl Levínský. Pokud by ale nákaza klesala stále stejným tempem, trvalo by podle něj ještě 40 dní, než bude opět možné bránit šíření nemoci testováním a trasováním. Za problém považuje, že se České republice nepodařilo od podzimu počty nakažených opravdu snížit.

  • Šéfkomentátor Seznam Zpráv k tolikrát opakované „strategii“

  • Rada vlády pro zdravotní rizika možná doporučí zavřít okolo Velikonoc průmysl

    „Kdybychom k těm Velikonocům přidali pár dní, tak ten efekt na to sražení virové nálože v populaci by byl významný a hodně by to pomohlo,“ řekl člen rady a hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal.

  • Prymula už o Sputnik V nestojí

    Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula v ČT řekl, že už ztratilo smysl usilovat o to, aby v Česku bylo možné očkovat ruskou vakcínou Sputnik V. „Už nám to nepomůže. Čistě technicky to mělo smysl před měsícem. Pokud se to posune ještě o měsíc, tak už to má smysl nulový, protože budeme mít jiné vakcíny,“ prohlásil Prymula.

  • Oddálení druhých dávek očkování

    Doba mezi první a druhou dávkou očkování proti covidu-19 by se mohla dočasně prodloužit. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce o tom mluvil epidemiolog Petr Smejkal, který je zároveň vedoucím Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). Krok by se týkal těch, kdo se na očkování teprve budou objednávat.

    „Víme, že u mRNA vakcín máte dostatečnou ochranu už 14 dní po první dávce, pokud jde o závažný průběh. Tento krok bychom tedy chtěli proto, aby se odlehčilo nemocnicím a zabránilo se tomu, aby lidé umírali. Ještě to není finální, ale je to něco, co naše skupina chtěla, a zdá se, že to ministerstvo vyslyší,“ uvedl Smejkal.

    Už v týdnu MeSES vydala doporučení o prodloužení doby aplikace druhých dávek vakcín na 42 dní (šest týdnů) u vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna a na 84 až 91 dní (12 až 13 týdnů) u AstraZenecy.

  • Testování ve firmách nad 10 zaměstnanců bude povinné

    Vláda pravděpodobně uloží povinnost pravidelně testovat i firmám do deseti zaměstnanců a živnostníkům. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to řekla vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). V pondělí to podle ní kabinet projedná. Zvažovat bude také častější testování. Možnosti jsou podle Schillerové dvě - povinné testy jednou za pět dní, nebo zvýšení frekvence testování z jednoho testu týdně na dva.

  • Praha a okolí jako jeden okres?

    Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) požádali vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby pro účely opatření zakazujícího pohyb mezi okresy byly Praha, Praha-východ a Praha-západ považovány za jeden okres. Hřib to v neděli řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi Prima. „Lidé stejně jezdí do Prahy pracovat, to znamená že teď jsou nuceni nakupovat až za hranicí kraje, takže míjíte cestou supermarkety v okrese, kde jste pracovala. A musíte nakoupit až doma,“ řekl Hřib.

    Podle Jana Hamáčka o tom lze diskutovat, znamenalo by to ale další mísení obyvatel. „Pokud jsme to vydrželi doteď, myslím, že to ještě chvíli vydržíme,“ uvedl Hamáček.

  • Severočeská anomálie: covidu tady přibylo

    V Ústeckém kraji přibylo za sobotu 627 případů koronaviru, je to o osm více než před týdnem. V Libereckém kraji testy v prokázaly nákazu koronavirem u 473 lidí, je to o 81 více než před týdnem. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví. Ústecko a Liberecko jsou tak výjimečnými kraji v tom, že tady počet případů nákazy vzrostl.

    Nemocnice na Ústecku jsou na hraně kapacit, zdravotníci převážejí pacienty. Sobotní nárůst je první za tento týden, do té doby přírůstky zpomalovaly. V kraji se podle hygieniků stále šíří hlavně britská mutace koronaviru. Několik záchytů je na pracovištích, kde se povinně testuje. Onemocnění covid-19 se rozšířilo mimo jiné v dětském domově v Mašťově na Chomutovsku, kde bylo několik pozitivních dětí a zaměstnanců.

  • Jak se vyvíjí epidemie podle počtu nakažených

    Od loňského začátku epidemie se v České republice novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo 1 469 547 lidí. Více než 1 253 000 z nich se již z nemoci vyléčilo. Aktuálně by tak v zemi mělo být podle dat ministerstva přibližně 232 400 nakažených, většina s lehkým průběhem nemoci.

    V mezitýdenním srovnání od úterý klesají denní přírůstky nově nakažených. Výrazné to bylo zejména v pátek, kdy byl rozdíl zhruba 5300 případů.

  • Počet obětí se blíží 25 tisícům

    Až dosud v Česku zemřelo v souvislosti s covidem 24 667 lidí, uvádějí oficiální stránky ministerstva zdravotnictví o koronavirové epidemii.

Reklama

Hlavní zprávy