Hlavní obsah
Online

Vědec z iniciativy Sníh: Oteplí se, a pokud Babiš hned nerozvolní, jsme za vodou

Foto: ČTK

Jaroslav Flegr.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme on-line.

Článek

Co byste měli vědět?

- Česko končí třetí týden přísnějšího lockdownu, v němž není možné až na výjimky cestovat mezi okresy. Přehled všech aktuálních opatření najdete ZDE.

- Epidemie nyní ustupuje. Podrobné údaje o vývoji nákazy se dozvíte z koronavirové mapy Česka (vyhledávání podle obcí).

v posledních dnech zrychlilo, pravděpodobně v pondělí bude aplikována miliontému člověku alespoň jedna dávka některé z vakcín, kterými se v Česku očkuje.

- V pátek zaznamenaly testovací stanice 9624 nových případů covidu-19. Je to znatelný pokles oproti pátku před týdnem (14 953). Poprvé od poloviny února tak nárůst nakažených ve všední den klesl pod deset tisíc.

- Evoluční biolog Jaroslav Flegr z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy dnes uvedl, že po očekávaném oteplení v příštím týdnu začnou proticovidová opatření výrazně lépe fungovat a situace se zlepší. Premiér Andrej Babiš ale podle něj nesmí ihned rozvolnit.

  • Epidemiolog: Zkrácení karantény byla chyba

  • Hudebníci natáčeli v prázdných hotelech, klipy postupně zveřejňují na webu

    Světovou premiérou skladby Plastic Meat dnes pokračoval cyklus sedmi krátkých filmových koncertů, které natočili hudebníci z Brno Contemporary Orchestra. Všechny klipy, které vznikly v prázdných brněnských hotelech, soubor postupně zveřejňuje na svém YouTube kanále. Před živým publikem zatím kvůli opatřením proti šíření koronaviru hrát nelze. Autorem dnes uvedené novinky je violoncellista a skladatel Josef Klíč. Nadžánrová skladba vznikla na objednávku Brno Contemporary Orchestra, což je soubor zaměřený hlavně na soudobou vážnou hudbu. Klip se natáčel v prezidentském apartmá hotelu Cosmopolitan Bobycentrum, dirigent Pavel Šnajdr si zahrál barmana. Orchestr při natáčení celé série spolupracoval s platformou Terén, která spadá pod Centrum experimentálního divadla, a filmaři Annou Babjárovou a Martinem Svobodníkem. Skladby současných autorů v klipech doprovázejí příběhy skutečných i vymyšlených návštěvníků, důležitá je architektura a atmosféra poloprázdných či zcela uzavřených hotelů. Hudebníci se změnili také v herce.

    Autorem dnes uvedené novinky je violoncellista a skladatel Josef Klíč.Video: Brno Contemporary Orchestra

  • Na akci proti vládním opatřením bylo v Českých Budějovicích 60 lidí

    Asi 60 lidí se podle policie účastnilo dnes odpoledne v centru Českých Budějovic shromáždění proti vládním opatřením, které svolalo sdružení Manifest.cz. Následného pochodu se účastnilo 35 lidí. Akce namířená proti omezením kvůli koronaviru se obešla bez narušení veřejného pořádku, policie ale řešila přestupky - šlo o nenošení roušek. Sdělil to policejní mluvčí Jiří Matzner. Přestupků kvůli rouškám podle něho bylo asi 20, pět lidí policie na akci nepustila kvůli zákazu pohybu mezi okresy. „Hamáčkovo (ministr vnitra Jan Hamáček) komando docela útočilo, jeli jsme přes ty slavné checkpointy a zastavili nás před Českými Budějovicemi docela záměrně,“ řekl David Tesař, předseda sdružení Manifest.cz. Před začátkem akce policie kontrolovala lidi na přístupových cestách na náměstí Přemysla Otakara II. „Bylo jich (policistů) tady možná dvakrát nebo třikrát víc než nás, zavřeli celé náměstí,“ řekl Tesař. Po shromáždění na náměstí, při kterém se zpívala i česká hymna, se lidé vydali na ohlášený pochod, který skončil u Zlatého mostu.

  • Klaus je nespokojený s opatřeními, navrhuje spojení Trikolóry s Okamurou

    S poměry v zemi je nespokojený bývalý prezident Václav Klaus. Vadí mu podoba protiepidemických opatření, podle něj nezabírají. Ze současného stavu viní vládu. Na politické scéně ale nevidí síly, jež se programově snaží prosazovat návrat k poměrům, které označuje za normální. Vyzval proto, aby se do sněmovních voleb spojily strany, kterým záleží na občanských svobodách. Těmi jsou podle něj SPD a Trikolóra, kterou vede jeho syn. Klaus také varuje před takzvanou extrémní levicí, za kterou označuje Piráty.

  • „Oteplí se, a pokud Babiš hned nerozvolní, budeme za vodou“

    Vědec Jaroslav Flegr, který působí jako vysokoškolský pedagog a který se ve svém výzkumu zaměřuje na biologickou evoluci, zejména pak v oblastech etologie, parazitologie a evoluční psychologie, předpovídá, že s oteplením ztratí koronavirus na síle. Flegr je také členem iniciativy Sníh, která sdružuje vědce a lékaře, již radí, jak v Česku lépe zvládnout epidemii.

    Na Flegrovu predikci zareagoval bývalý Národní koordinátor testování na covid-19 a vedoucí laboratorní skupiny při Ministerstvu zdravotnictví Marián Hajdúch.

    S čímž Flegr souhlasí, ale počasí vidí jako klíčové.

  • Podívejte se na video ze zátahu v otevřených pražských hospodách

    Policisté natočili hosty v ilegálně otevřených podnicích.Video: Policie ČR

  • Některé nemocnice loni zastavily transplantace ledvin od živých dárců

    Některá transplantační centra loni kvůli pandemii koronaviru nedělala transplantace ledvin od žijících dárců, nechtěla ohrozit jejich život. Řekl to Vladislav Třeška, předseda České transplantační společnosti a přednosta Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. V neděli uplyne 55 let od první úspěšné transplantace ledviny v tehdejším Československu. Od té doby lékaři v Česku udělali přes 13 400 transplantací ledvin. Podle Třešky je čekací doba na tento zákrok kolem 90 dnů a patří k nejkratším v Evropě. Novou ledvinu dostalo v minulých letech zhruba 450 až 500 lidí ročně. Transplantace od živých dárců tvořily asi desetinu. Loni ale poklesl jak celkový počet transplantací ledvin, bylo jich 443, tak podíl živých dárců, ten tvořil asi šest procent. Podle Třešky se v některých transplantačních centrech odběry od živých zcela zastavily. „Dárce je zdravá osoba a jeho nemocniční nákaza koronavirem by mohla vést ke zbytečným až život ohrožujícím komplikacím,“ uvedl Třeška. Podle údajů Koordinačního střediska transplantací loni ani jednu transplantaci od živého dárce neudělali v centrech v Brně, Motole, Ostravě a Olomouci.

  • Policie zasahovala ve třech otevřených restauracích v Praze

    Pražští policisté v noci na dnešek zasahovali ve dvou otevřených restauracích a jednom baru. Našli v nich 67 lidí, kteří jsou podezřelí z přestupku. V baru našli také několik sáčků s kokainem. Restaurace a noční podniky musejí být podle nařízení vlády kvůli epidemii koronaviru zavřené. „Jednalo se o dvě restaurace v Praze 2 a 6 a jeden bar na Staroměstském náměstí,“ informoval mluvčí pražské policie Jan Daněk. V restauracích bylo dohromady 27 lidí, v baru pak 40 lidí. Aby se do baru policisté dostali, museli přestřihnout jeden zámek, protože jim nikdo neotvíral. K nalezenému kokainu se nikdo nehlásil. „V souvislosti s nálezem drog byly ve věci zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu,“ dodal mluvčí.

  • Nejhorší číslo statistik: 24 530 mrtvých

    Od počátku epidemie zemřelo 24 530 lidí. Dlouhodobé statistiky ukazují, že v Česku nyní umírá nejvíc lidí v historii samostatného státu.

  • Přes 38 tisíc očkování za den

    Za pátek bylo vyočkováno 38 133 dávek některé z vakcín. Od počátku už bylo proočkováno 1 308 403 dávek, v pondělí se očekává miliontý očkovaný člověk. Průběh očkování sledujeme ZDE.

    Připomeňme veřejný slib premiéra Andreje Babiše, že od dubna bude očkováno 100 tisíc dávek denně. Dva týdny před tímto vyhlášeným cílem je Česko zhruba na třetině.

  • Jak se testuje

    V pátek bylo provedeno 29 882 PCR testů a 102 434 antigenních testů. Od počátku epidemie zaznamenaly statistiky Ministerstva zdravotnictví přes 10,6 milionu testů.

  • Nemocnice zůstávají na hraně kapacit

    Navzdory poklesu případů zůstávají nemocnice stále na hranici svých kapacit. Dnes ráno bylo na jednotkách intenzivní péče a ARO volných 11 procent lůžek, pro covidové pacienty jich bylo k dispozici 128.

  • 90 tisíc aktuálně nakažených

    Prokázaný covid-19 mělo k pátku v Česku necelých 90 tisíc osob, Ministerstvo zdravotnictví uvádí na svých stránkách přesné číslo 89 324 lidí.

  • Počty nově pozitivních klesají

    V pátek přibylo v Česku 9624 nových případů s nákazou koronavirem. Je to citelný pokles oproti minulým pátkům v průběhu přísnějšího lockdownu. Před týdnem bylo téměř 15 tisíc nových případů, před dvěma týdny 13 tisíc. Oproti čtvrtku také počet případů klesl o tisícovku.

    Poprvé od poloviny února tak nárůst nakažených ve všední den klesl pod deset tisíc. Počet lidí, kteří s nákazou covid-19 od začátku epidemie zemřeli, vzrostl na 24.530. Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie k dnešku kleslo z 0,93 na 0,87. Pod hranicí 0,9 bylo naposledy 23. ledna.

  • Testy na covid prodává většina supermarketů

    Ode dneška se dají koupit antigenní samotestovací sady nově v prodejnách Lidl. Testy s odběrem vzorku ze slin nabízí řetězec za 139 korun. Billa zařadila testovací sady do sortimentu některých prodejen už ve čtvrtek, v hypermarketech Albert jsou od čtvrtka dostupná balení pěti kusů testů s odběrem z přední části nosu za 495 korun. Globus spustil prodej testů pro výtěr z nosu a úst v pátek. Balení 20 kusů nabízí za 2199 korun. Penny nabízí takzvané lízátkové testy. První z potravinářských sítí spustila prodej antigenních testů minulý týden společnost Kaufland.

  • V Česku jsou dvě ohniska jihoafrické mutace

    Dění kolem koronavirové epidemie jsme on-line sledovali i v pátek. Ministerstvo zdravotnictví mimo jiné vydalo informaci, že eviduje 20 případů, u kterých byla potvrzena nebo je velmi pravděpodobná jihoafrická mutace nového koronaviru. Případy pocházejí ze dvou ohnisek, která spolu přímo nesouvisejí. Jedno je kolem účastníka zájezdu do Zanzibaru a druhé je mezi pracovníky celní správy, kteří zajišťují kontrolu příletů na Letišti Václava Havla.

  • Srovnání s Německem: 16 tisíc nových případů

    V Německu za uplynulý den přibylo 16 033 nových případů koronaviru, což je přes 3000 víc než ve stejný den přesně před týdnem. Úmrtí po nemoci covid-19 Německo za poslední den eviduje 207, proti minulé sobotě to je pokles. Údaje dnes zveřejnil Institut Roberta Kocha (RKI).

Reklama

Hlavní zprávy