Hlavní obsah

Nejnovější preference: Babiš vede, Spolu už je těsně za ním

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Agentura Kantar zveřejnila výsledky nejnovějšího průzkumu předvolebních preferencí.

Článek

Vítězem parlamentních voleb, pokud by se konaly v září, by se stalo hnutí ANO Andreje Babiše, ukazují výsledky průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi.

ANO ale dohánějí obě koaliční uskupení, Spolu i PirStan.

ANO by získalo 24,5 % hlasů, koalice Spolu na druhém místě 23 procent a Piráti se Starosty 20,5 procenta.

Do Sněmovny by se dostala ještě SPD (11,5 procenta) a komunisté (5 procent).

Naopak pod prahem pětiprocentní klauzule jsou podle Kantaru vládní sociální demokraté (4,5) nebo Přísaha (4 procenta).

„Ukazuje se zastavení nárůstu preferencí hnutí ANO. Oproti předchozímu průzkumu pokleslo asi o tři procentní body. Voliči, kteří změnili názor, od něj odcházejí k SPD a ČSSD,“ sdělil pro ČT analytik Kantaru Pavel Ranocha.

Volby se konají o víkendu za dva týdny.

Podívejte se na tabulku, jak se preference vyvíjejí u agentury Kantar:

září2021srpen 2021Červen 2021Květen 2021Duben 2021Březen 2021
ANO24,527,521,5202123,5
Piráti+STAN20,52124262730
Spolu (ODS+KDU-ČSL+TOP 09)232123,521,521,519
SPD11,51012,5101212
KSČM554,55,555
ČSSD4,53,53,5343
Trikolora Svobodní Soukromníci2,52-43,52,5
Přísaha46652,52

Koalici Pirátů a Starostů podle aktuálních preferencí poškozují spíše prvně jmenovaní. Jejich výsledek dokonce klesl pod vyhlídky koaličních partnerů. „Preference celé koalice se však drží nad 20 procenty. V posledním měsíci ubylo voličů Starostů, kteří by nedali hlas celé koalici. Váhající nejspíš zjistili, že nemají moc alternativ,“ uvedl Ranocha.

Pirát Michálek: Antikampaň přestává zabírat

Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka pokles preferencí souvisí s antikampaní konkurenčních stran. „Měli jsme skvělý start. Voliči oceňovali naději, kterou nabízíme. Pak přišla obrovská antikampaň. Všichni do nás šili. Sdílely se nesmysly pomocí řetězových mailů. Ale strach teď pomalu vyprchává. Lidé se k nám vracejí. Jsme strana, která systematicky bojuje proti korupci,“ uvedl v České televizi.

Přehled všech kandidátů do voleb

Foto: Seznam Zprávy

Podívejte se v našem speciálu Volby 2021, kdo kandiduje ve vašem kraji.

Pokud by voliči rozdali karty, jak naznačuje nejaktuálnější průzkum Kantaru, koalice Spolu a Piráti+STAN může utvořit těsnou sněmovní většinu se 102 hlasy.

V úvahu připadá také menšinová vláda ANO, SPD a komunistů, která by usilovala o důvěru s 98 mandáty.

Havlíček: S SPD to nepůjde

Vicepremiér Karel Havlíček řekl, že nechce vládní spolupráci SPD, která podmiňuje jakoukoli účast v kabinetu referendem o vystoupení z Evropské unie. „To si vůbec nedovedu představit,“ opáčil Havlíček.

Místopředseda SPD Radim Fiala potvrdil, že je referendum klíčovým bodem programu SPD. „Mělo by rozhodovat i o jiných věcech než barvě kravaty nějakého politika. Třeba o přijetí eura nebo vystoupení z Evropské unie,“ řekl Fiala.

Zástupce koalice Spolu Jan Bartošek zopakoval, že po volbách vylučuje vládní spolupráci s Babišovým hnutím ANO. „Nepůjdeme do koalice s SPD, komunisty ani hnutím ANO. Mluvím za koalici Spolu. Na tom jsme se shodli, to chtějí naši voliči. Držíme jednotu,“ sdělil Bartošek.

Volební model Seznam Zpráv

Seznam Zprávy sestavují svůj vlastní volební model, který dává dohromady výsledky všech relevantních průzkumných agentur (včetně Kantaru). I v něm je jako pravděpodobný vítěz voleb označen Andrej Babiš a jeho hnutí ANO.

Vážený průměr všech modelů (tak je sestavován volební model SZ) je nejpřesnější odhad, jak by v danou chvíli dopadly volby. Procentuální zisky jednotlivých stran a uskupení jsou zachyceny v grafu.

Reklama

Doporučované