Hlavní obsah

Nejnovějších iPhonů nebude tolik. Apple snižuje produkci

Foto: ČTK/AP/Marcio Jose Sanchez

Apple snižuje produkci svých posledních tří modelů.

Reklama

Apple po zhoršení výhledu svých čtvrtletních tržeb přichází s dalším nepříznivým obchodním rozhodnutím. Mezi lednem a březnem sníží o deset procent plánovanou produkci svých posledních tří modelů XR, XS a XS Max. Informoval o tom ekonomický portál Nikkei Asian Review.

Článek

Reuters uvádí, že podle některých analytiků a spotřebitelů jsou nové modely firmy Apple předražené. Neobvyklé škrty v produkci americké firmy podle agentury ale také opět zdůrazňují oslabení poptávky po chytrých telefonech v Číně.

Obchodní válka si vybírá svoji daň

Čínský trh je přitom největším odbytištěm chytrých telefonů na světě. Obchodní válka se Spojenými státy ale tamní ekonomiku značně zpomalila. O průběhu a možném ukončení celního konfliktu obě mocnosti stále vyjednávají.

Apple tedy mezitím snížil produkci tří nových typů XR, XS a XS Max v prvním čtvrtletí letošního roku o 10 procent. Celkově navíc do Číny dodá zhruba až o 6 milionů iPhonů všech modelů méně proti původním očekáváním. Ta se pohybovala mezi 47 a 48 miliony kusů.

Portál Nikkei Asian Review dodal, že podle jeho zdrojů americký podnik informoval své dodavatele o snížení produkce posledních tří modelů již koncem minulého měsíce. Tedy před oznámením o zhoršeném očekávání tržeb firmy z předchozího čtvrtletí. Podle americké televize CNN doplácí Apple na negativní dopady americko-čínské obchodní války jednu z nejvyšších cen.

Snižující se poptávku po svých produktech podle Reuters oznámili i další výrobci chytrých telefonů a jejich příslušenství, jako Samsung nebo Skyworks.

Podle průzkumu firmy Canalys byl export chytrých telefonů do Číny v minulém roce nižší o 12 procent. V letošním roce se očekává pokles o další tři procenta.

Reklama

Doporučované