Hlavní obsah

Nejpodrobnější výsledky voleb: Unikátní mapa všech okrsků Česka

aktualizováno •

Víte, kde je Šlachtovo? A koho volí lidé, jimž se hůře daří? Podívejte se, koho chtějí ve Sněmovně vaši sousedé. Podrobné výsledky voleb ukazují, jak je důležité, když voliči kandidáty osobně znají. Nebo o nich aspoň něco vědí.

Reklama

Článek

Podrobná mapa všech volebních okrsků ČR je vystínovaná vždy podle vítězné strany v daném okrsku. Kliknutím na vybranou lokalitu se zobrazí detaily: vítězná strana a přehled výsledků prvních deseti stran.

A kde přesně se dařilo jednotlivým stranám? Mapy ukazují, ve kterých oblastech byly kandidující strany úspěšné. Čím sytější odstín, tím silnější podpora voličů.

Spolu

ODS a TOP 09 mají tradičně vyšší podporu v Praze a okolí a obecně ve městech. Na Moravě a v části východních Čech se zase těší poměrně stabilní podpoře KDU-ČSL.

Horské obce v Krkonoších nebo na Šumavě jsou sice na mapě barevně výraznější, ale to je hlavně tím, že mají velkou rozlohu a že jejich výsledky mohou snadno ovlivnit lidé volící na volební průkazy.

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Spolu.

ANO

V podstatě geografický opak Spolu. Dále od Prahy, spíše venkov. Silný Moravskoslezský kraj a severozápadní Čechy (v Ústeckém kraji podpořeno efektem Andreje Babiše, který zde kandidoval).

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

ANO.

Piráti a STAN

Piráti a STAN byli výrazně silnější v Praze, středních Čechách a na severu Čech v Libereckém kraji, kde má hnutí STAN (resp. Starostové pro Liberecký kraj) dobré výsledky již tradičně. Jde zároveň o tři kraje, které právě Piráti nebo STAN vedou. Stejně jako v minulých volbách je v okolí Kolína vidět pozitivní vliv předsedy STAN Víta Rakušana.

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Piráti + STAN.

SPD

Severozápadní Čechy, Bruntálsko, periferie. Dlouhodobě strukturálně zanedbané regiony volí SPD ve zvýšené míře. Jinými slovy: kde se lidem méně daří, chtějí Andreje Babiše nebo Tomia Okamuru.

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

SPD.

Přísaha

Pohořelice a okolí: tady je Šlachtovo. Lídr hnutí Přísaha Robert Šlachta a druhý na jeho jihomoravské kandidátce Miloš Rouzek jsou oba z Pohořelic. V malé oblasti kousek od přehrady Nové Mlýny dokázala Přísaha celkově zvítězit i nad Spolu nebo Andrejem Babišem.

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Přísaha.

ČSSD

Vysočina a další menší ostrůvky vyšší podpory nestačily na to, aby se sociální demokraté celostátně dostali přes 5 procent.

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

ČSSD.

Reklama

Doporučované