Hlavní obsah

Připraví „Ježíš znásilňující muslimku” ředitele divadla o místo?

Glaser: Politikům bychom ustupovat neměli. Je to jiný typ divadla, na který v Česku nejsme zvyklí.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf Národního divadla Brno Martin Glaser ve Výzvě překvapivě uvedl, že z jednoho důvodu zalitoval uvedení provokativní hry na brněnském festivalu.

Článek

„Kdybychom věděli, kolik prostoru v médiích se kvůli tomu dostane extremistickému hnutí, tak bychom si to rozmysleli,“ říká ředitel brněnského Národního divadla a zároveň šéf festivalu Divadelní svět Brno k uvedení hry chorvatského režiséra Olivera Frljiče Naše násilí a vaše násilí.

Hra, v níž se objevily scény předstírající znásilnění muslimské ženy postavou Ježíše a kde si herečka vyndala z přirození českou vlajku, vyvolala velký poprask: během představení v sobotu 26. května zasahovala v divadle policie poté, kdy vtrhlo na jeviště asi dvacet příslušníků brněnského hnutí Slušní lidé.

Tím to ale neskončilo. Policie eviduje už dvanáct trestních oznámení – některá jsou podána přímo na Martina Glasera – z podezření na spáchání výtržnictví, šíření pornografie, hanobení národa a další.

„Na policii jsem vypovídal poprvé,“ říká Glaser, který je přesvědčen, že uvedením hry nic nespáchal.

Na vlastní kůži už ale v minulých týdnech pocítil odvetu ze strany brněnských politiků: radní se před dvěma týdny překvapivě odmítli zabývat návrhem náměstka brněnského primátora na prodloužení funkčního období Martina Glasera v brněnském Národním divadle (podobně rozhodli i v případě šéfů dalších tří kulturních institucí), rozhodnutí nechali na období po komunálních volbách.

„Kdyby se rozhodovalo před dvěma měsíci, tak bych spíš získal zlatý diplom za to, že divadlo po čtyřech sezonách našeho působení je ve výrazně lepší kondici, než bylo v době, kdy jsem je přebíral,“ říká ve Výzvě Martin Glaser.

Jak vidí svou budoucnost? Chtějí politici mluvit do umění a umí se tomu umělci bránit? Jak vnímá nahotu v současných divadelních hrách? I na to Martin Glaser odpovídá v rozhovoru.

Po pěti letech působení v Brně si před pár týdny odskočil i do Jihočeského divadla, kde předtím patnáct let působil a kde nyní nazkoušel pro otáčivé hlediště v Českém Krumlově romantický horor Dracula. Na co chodí nejraději diváci letních představení a co by si jako divák vybral on sám: Frljičovu hru, nebo Draculu?

Záznam rozhovoru s Martinem Glaserem najdete ve videu umístěném nahoře.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované