Hlavní obsah

Nejsilnější hurikán za 50 let. Michael slábne, zvládl zpustošit jihovýchod USA

Hurikán Michael zpustošil pobřeží Floridy a Georgie a způsobil rozsáhlé záplavy.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Michael z hurikánu čtvrtého stupně zeslábl na první stupeň v pětistupňové škále a posouvá se na severovýchod.

Článek

Hurikán Michael začal slábnout nad jihozápadem amerického státu Georgia. Nadále ho ale provází silný vítr a déšť. Na Floridě si živel vyžádal jednu oběť, podle CNN je více než půl milionu lidí bez proudu. Podle agentury AP je Michael nejsilnějším hurikánem, který udeřil na pobřeží USA za posledních téměř 50 let.

Hurikán Michael pustoší Floridu.Video: Jan Marek, Twitter.com, Instagram.com

Michael z hurikánu čtvrtého stupně zeslábl na první stupeň v pětistupňové škále a posouvá se na severovýchod. Ve dvě hodiny ráno se oko hurikánu nacházelo asi 32 kilometrů jihozápadně od Albany v Georgii a živel provázel vítr o rychlosti 145 kilometrů za hodinu. V Georgii meteorologové vydali varování před tornády.

Hurikán Michael pustoší Floridu.Video: Jan Marek, Twitter.com

Na severozápadě Floridy zemřel muž, když na jeho dům spadl strom, uvedla mluvčí šerifa. Na místo vyrazili záchranáři, ale silnice byly na mnoha místech neprůjezdné mimo jiné kvůli tomu, že na ně spadly sloupy elektrického vedení, doplnila. Pobřeží Floridy se stále potýká se silným deštěm a hrozí záplavy, píše agentura AP.

Hurikán Michael pustoší Floridu.Video: Jan Marek, AP

Oko hurikánu dorazilo na pevninu USA krátce před osmou hodinou večer ve středu u městečka Mexico Beach a živel tam způsobil rozsáhlé škody. Spoušť po sobě také zanechal mimo jiné v Panama City, kde vyvracel stromy, elektrické vedení a dopravní značky a ničil domy.

Hurikán Michael pustoší Floridu.Video: Eliška Richtrová, AP

Síla hurikánu je odrazem klimatických změn, zejména oteplení planety v několika posledních dekádách. Podle národního úřadu pro oceán a atmosféru skleníkové plyny v atmosféře přesouvají 90 % tepla do oceánů, uvádí CNN. Ačkoli podle studií v následujících letech nebudeme zažívat mnoho bouří, pokud se nezmění výše skleníkových plynů, budou ty, které přijdou, silnější.

Reklama

Doporučované