Hlavní obsah

Nejsilnějším mužem světa je Čech. Podívejte se, jak Tkadlčík ovládl šampionát

Jak Tkadlčík vyhrál World’s Ultimate Strongman Championship.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

World’s Ultimate Strongman Championship ve střední váze ovládl před domácím publikem v Přerově český strongman Jiří Tkadlčík, zároveň překonal světový rekord v mrtvém tahu.

Článek

Obrovský úspěch pro český sport a zase jedno světové prvenství na poli silových sportů. Postaral se o něj český silák Jiří Tkadlčík. V loňském roce se zúčastnil prestižních závodů World’s  Strongest Man ve Spojených státech. S organizací ale nebyl spokojený, a tak už před rokem prohlásil, že chce přivést světový šampionát domů, do Přerova. A rodák z města v Olomouckém kraji učinil, jak pravil.

V sobotu 18. srpna se do Přerova sjelo šestnáct strongmanů z celého světa včetně čtyř Čechů. Spolu s Tkadlčíkem se o titul utkal i Jaroslav Svoboda, Miroslav Kahánek a Petr Pastýřík. Ze světové konkurence jmenujme třeba dvojnásobného nejsilnějšího Welšana Luka Daviese, třiačtyřicetiletého Lotyše Marise Rozentalse či držitele ukrajinského rekordu ve výrazu jednoruční činky Mishu Chodjakova.

Pět super náročných disciplín

Souboj o nejsilnějšího muže světa ve váze do 105 kilogramů probíhal v pěti disciplínách. Tou první byl tzv. super yoke - kovová konstrukce, jařmo o hmotnosti 420 kilogramů, které si závodníci posadili na záda a „utíkali” s ním po dráze dlouhé dvacet metrů. Nejrychlejší čas zaznamenal právě Ukrajinec Chodjakov, trať ušel za dvanáct vteřin. Tkadlčíkův čas byl jen o šest desetin pomalejší.

Druhou disciplínou byla tlaková trojkombinace, výraz jednoruční činky o váze 95 kilogramů, zdvih log liftu (dřevěný kmen o váze 145 kilogramů) a zdvih tzv. axelu - tlusté obouručné činky vážící 145 kilogramů.

Nejzajímavější průběh nabídla třetí disciplína, mrtvý tah. V tzv. deadliftu útočili hned tři závodníci na hranici světového rekordu, který stanovil při závodech na Ukrajině právě Jiří Tkadlčík, když utáhl 385 kilogramů.

Welšan Davies nezvládl dotáhnout 390, Tkadlčík naopak ano, čímž překonal vlastní světový rekord. Lotyš Rozentals zariskoval, nechal si na činku naložit rovných 400, svůj pokus ale také nezvládl. A tak se v disciplíně hodnocené zvlášť jako světový šampionát deadliftu stal mistrem Jiří Tkadlčík.

Pak přišel na řadu atypický viking press, konstrukce na výrazy nad hlavu. Závodníci se do minuty pokoušeli udělat co největší počet opakování s vahou 170 kilogramů, konstrukci ale nesměli položit do původního postavení. Největší počet opakování znovu předvedl Tkadlčík spolu s Emanuelem Pescarim, konkrétně dvanáct.

O jídle, cukrovce i tréninku se strongmanem Jiřím Tkadlčíkem:

O jídle, cukrovce i tréninku se strongmanem Jiřím Tkadlčíkem. Video: Oliver Sálus

Pátá disciplína pak znovu prověřila rychlost a ryzí sílu. Tři pytle s pískem o hmotnosti 90, 100 a 110 kilogramů museli závodníci přenést po dvacetimetrové dráze na 1,6 metru vysoký stůl. V součtu všech disciplín pak už byla poslední pátá pouhou formalitou, Tkadlčíkovi stačilo donést pytle na stůl. Hned poté začaly emotivní oslavy.

Čtyřnásobný vítěz prestižního závodu Arnold Classic a mistr Evropy se konečně stal také nejsilnějším mužem světa ve střední váze. Český lev, jak se Jiřímu Tkadlčíkovi přezdívá, přitom od tří let trpí cukrovkou, několikrát denně si píchá inzulin a ještě v březnu letošního roku si na dovolené při jízdě na motorce přetrhal kolenní vazy.

Na reportáž z akce se podívejte nahoře ve videu.

Reklama

Související témata:
Nejsilnější

Doporučované