Hlavní obsah

Nejslavnější hvězdy formule 1, Rallye Dakar i závodů do vrchu září v unikátní sbírce turnovského kreslíře

Video: Jan Hrubeš, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaroslav Šelbický protnul svůj výtvarný talent se zanícením příznivce motoristického sportu a vášní pro sbírání podpisů slavných šampionů.

Článek

Originální sbírka Jaroslava Šelbického z Turnova potěší oko a srdce každého, kdo někdy alespoň  trochu podlehl kouzlu motoristického sportu.

Na samém začátku příběhu, v polovině 70. let, byly závody do vrchu pořádané poblíž Olešnice. A právě z nich si Jaroslav Šelbický přivezl domů na památku i svůj první „ulovený” podpis závodnické celebrity, patřil tehdy Břetislavu Engemu.

A vtom přišel nápad. Vlastnoručně zhotovený Engeho portrét, stejně tak kresba jeho závodního vozu, jakož i zachycení základních dat a informací o kariéře jezdce, vytvořily spolu se závodníkovým originálním podpisem zcela unikátní prvotní sadu, jež se pak stala vzorem a předobrazem všech dalších položek této pozoruhodné kolekce.

Ta čítá už přes 300 položek a Šelbický na ní pracuje přes 40 let. Žádosti o podpisy slavných závodníků vkládá do obálky spolu se svými kresbami někdy i opakovaně, je trpělivý. A o to větší radost mu pak každá příchozí pošta, v níž se vytouženého autogramu dočká, pochopitelně způsobí.

Piloti formule 1, jakož i legendy dakarské rallye a stejně tak šampioni z celé řady dalších četných motoristických disciplín tak mají přinejmenším ve sbírce Jaroslava Šelbického bezpečně uloženou a zajištěnou svou sportovní nesmrtelnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované