Hlavní obsah

Nejslavnější krkonošská bouda oslavila 395 let. Málem se jich nedožila

Luční bouda v Krkonoších přežila 395 let plných zvratů. Vyhořela, obsadil ji wehrmacht a málem padla za oběť podnikání 90. let.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před 395 lety položili na hřebeni mezi Luční a Studniční horou základní kámen Luční boudy, největší a nejvýše položené boudy na hřebeni Krkonoš. Po roce 2000 jí přitom hrozil zánik. Před 14 lety zdevastovanou boudu koupili noví majitelé, kteří krkonošské legendě znovu vracejí někdejší slávu.

Článek

Nejstarší základní mlýnský kámen, který na Luční boudě našli, je z roku 1623, avšak bouda je pravděpodobně mnohem starší. Před 395 lety začala růst bouda zděná, jejími předchůdkyněmi byly nejspíš jen dřevěné chaty.

„První zmínky se datují už do 15. století. Boudu nejspíš postavili pašeráci jako útočiště před nepříznivým počasím. Je zde totiž unikátní arktické klima, které neodpovídá výšce 1 400 metrů nad mořem,” popisuje spolumajitel Luční boudy Stanislav Beneš. Po hřebeni v minulosti vedla největší pašerácká stezka mezi Čechami a tehdejším Slezskem.

Bouda v minulosti měnila různé majitele, těmi prvními byl slavný krkonošský rod Rennerů. V roce 1886 ji vlastnila německá rodina Bönschů, kterým patřila až do konce 2. světové války. Těsně před ní, v roce 1938, chata celá vyhořela. Hned zpočátku války chatu převzal wehrmacht. „Měl z ní výcvikové středisko,” říká Beneš. Němci chatu začali po požáru opravovat a výsledkem měla být budova ve tvaru hákového kříže. Tato myšlenka však zůstala jen na papíře a po válce byla německým majitelům zkonfiskována.

Mezi lety 1945 až 1989 ji provozovaly různé státní organizace a v roce 1991 boudu získal Klub českých turistů. Posléze ji koupili soukromníci, kteří s ní měli velké plány. Ty však skončily uzavřením boudy v roce 2002. Tehdy Luční boudě hrozil zánik.

„V okamžiku, kdy jsem ji koupila, byla poměrně zanedbaná. Od té doby jen opravujeme, opravujeme a opravovat budeme,” rozesměje se spolumajitelka Klára Sovová. Boudu pomalu dávají do původního stavu v dobách její největší slávy. Podařilo se zachovat například i část původních židlí z dob před 2. světovou válkou. „Jsme rádi, že turisté Luční boudě zůstali věrní i v dobách, kdy to nebylo úplně ono,” podotýká Sovová.

Před několika lety v objektu vybudovali i vlastní pivovar Paroháč, který je nejvýše položeným pivovarem ve střední Evropě. „Výš mají pivovar jen v Itálii,” říká Beneš a dodává, že byť se sládek hodně otáčí, pivovar nestíhá. „Pivo ani nikam nedodáváme v lahvích. Máme ho jen točené na Luční boudě a na Labské boudě. Kapacitu už zvyšovat nechceme, myslím, že všechno má mít svoji hranici,” vysvětluje spolumajitel boudy.

Oslavu půlkulatého výročí provozovatelé v pátek spojili i se křtem knihy pohádek o bernardýnu Bohoušovi, který je maskotem Luční boudy. Na odpoledne pak připravili koncert zpěvačky Barbory Polákové.

Reklama

Doporučované