Hlavní obsah

Nejslavnější světový cirkus Cirque du Soleil bojuje o přežití

Foto: Profimedia.cz

Cirque du Soleil požádal o ochranu před věřiteli.

Reklama

Nejslavnější cirkusová společnost Cirque du Soleil požádala o soudní ochranu před věřiteli. Kanadská skupina se potýká s obrovskými problémy kvůli pandemii. Musela propustit 95 procent svých zaměstnanců.

Článek

„S nulovými příjmy od nuceného uzavření všech našich představení kvůli covid-19 muselo vedení jednat rozhodně, aby ochránilo budoucnost firmy,“ řekl generální ředitel Cirque du Soleil Daniel Lamarre.

„Cirque du Soleil je dnes obrovský konglomerát,“ popisuje pro Seznam Zprávy současnou situaci ředitel festivalu Letní Letná Jiří Turek: „Vzali si obrovské úvěry, jejich příjmy jsou založené na vstupném a merchandisingu. Stovky milionů dolarů, které není jak splácet,“ vysvětluje.

Aby mohl novocirkusový spolek znovu zahájit činnost, finančně mu vypomohli soukromí investoři. Mezi nimi například Fosun International (čínská firma) nebo Caisse de dépôt et placement du Québec (kanadský penzijní fond). Úvěrové závazky od Cirque du Soleil převezmou a naopak investují asi 300 milionů dolarů (v přepočtu asi 7,2 miliardy korun). Vypomůže ale i kanadský stát, a to ve výši asi 200 milionů dolarů.

„Je to kumšt, o to je horší, že lidé odtamtud nemohou jen tak někam přejít,“ uvažuje nahlas Jiří Turek. Společnost měla před krizí tisíce zaměstnanců, 3 500 lidí musela propustit. Přestože se velká část z nich bude moct k práci vrátit, zásah je veliký. „Celou kulturní scénu to zasáhlo extrémně, nejde rozhodně jen o novocirkusové umělce,“ dodává Turek.

Letní Letná jako jeden z mála českých letních festivalů proběhne, ovšem ve velmi osekané a „lehké“ verzi. Očekává se i příjezd souborů ze zahraničí, jmenovitě Francie nebo Španělska. Bude se konat tradičně na konci srpna v parku na pražské Letné.

Žádná zvířata, ale akrobati, hudba a umění, to je nový cirkus, který si svoje fanoušky našel po celém světě, i u nás. Ten nejslavnější ze všech - Cirque du Soleil - vznikl v quebeckých ulicích městečka Baie-Saint-Paul v osmdesátých letech minulého století.

Tehdy tam umělci na chůdách předvedli barvité představení plné žonglování, tance a polykačů ohně. Cirque du Soleil („soleil“ znamená francouzsky „slunce“) se stal quebeckým národním pokladem. Fenomén nového cirkusu se do Québecu dostal původně z Francie. Umělci z Cirque du Soleil si ale už dlouhá léta drží úroveň světové špičky.

Za desítky let se z Cirque du Soleil stala více komerční show, která každý den vystupovala na své scéně v Las Vegas. „Spoustu věcí se mi třeba už ani nelíbí,“ hodnotí šéf Letní Letné Turek a dodává: „Ale je to vždycky absolutně profesionální, jsou tam špičkoví umělci. Cirque du Soleil je pojem. Uvidíme, třeba se díky tomu vrátí víc ke kořenům. Byla by ale obrovská škoda, kdyby zanikli.“

Reklama

Doporučované