Hlavní obsah

„Nejsledovanější předvolební projev.“ Trump promluví v noci o stavu unie

Foto: Profimedia.cz

Prezident Trump promluví k národu.

Reklama

Donalda Trumpa čekají dva náročné večery. V úterý přednese své poselství o stavu unie a ve středu americký Senát rozhodne, zda Trump zůstane v prezidentské funkci. Šéf Bílého domu čelí ústavní žalobě ze strany demokraty ovládané Sněmovny reprezentantů.

Článek

Americká média mluví o letošním poselství o stavu unie jako o nejsledovanějším předvolebním projevu Donalda Trumpa. Ten na své kampani sice už nějakou dobu pracuje, poselství mu ale přinese zdaleka největší publikum za celý rok. Jedná se o bilanční zprávu, která má informovat i o cílech Bílého domu pro rok 2020.

Podle zdroje amerického deníku The Washington Post bude prezident v úterý mluvit o „velkém americkém comebacku“. „Myslím, že můžu bezpečně říci, že ten projev bude oslavovat americkou ekonomiku a silnou armádu. Prezentovat bude optimistickou vizi pro americkou budoucnost,“ prozradil novinářům vysoce postavený člen vlády.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump při kampani v Ohiu.

Prezidentovo třetí a (pro toto volební období) poslední poselství o stavu unie tak bude o poznání pozitivnější než jeho inaugurační projev. V roce 2017, když převzal prezidentský úřad, mluvil o „americkém masakru“ a poklesu národa. Slíbil tehdy, že zavedené pořádky rozbije.

„Amerika začne znovu vyhrávat, a to tak jako nikdy předtím. Dostaneme zpátky naši práci. Dostaneme zpátky naše hranice. Vrátí se nám naše bohatství. A vrátí se nám i naše sny,“ řekl před třemi lety v šestnáctiminutovém projevu.

Témata jsou oficiálně tajemstvím

Témata, která v poselství zazní, by oficiálně měla být tajemstvím. Podle vládních zdrojů deníku The New York Times se Trump dotkne i otázky amerického zdravotnictví, kdy slíbí snížení cen v tomto sektoru. Zmíní i americká „azylová města“, která podle něj chrání ilegální imigranty, a mluvit bude i o dalším snižování daní.

Konkrétně má šéf Bílého domu mluvit o návrhu na daňové úlevy pro soukromé a náboženské školy. Ten má vzdělávacím zařízením pomoct mimo jiné i s udělováním stipendií.

Plán v hodnotě pěti miliard dolarů, tedy asi 114 miliard korun, Trump zmínil už ve svém loňském projevu. Tentokrát ale bude tato zmínka podle zdroje deníku The Washington Post mnohem výraznější.

Zmíní Trump impeachment?

Není však jasné, jak se prezident popasuje se středečním finále impeachmentu v americkém Senátu. Tedy hlasováním o jeho odstranění z funkce kvůli údajnému zneužití pravomoci a bránění Kongresu ve vyšetřování.

Ústavní žalobu na Trumpa schválila před Vánoci Sněmovna reprezentantů, kterou ovládají demokraté. Média ji vypíchla jako historický moment – impeachment prezidenta řešily Spojené státy teprve třikrát za zhruba 240 let své existence.

Podle listu The New York Times by si Trump býval přál, aby už proces, jenž s ohledem na republikánskou většinu v Senátu dopadne v jeho prospěch, měl už za sebou. „State of the Union“ by pak pojal jako oslavu vítězství.

Pokud se o impeachmentu ve svém projevu zmíní, bude podle NYT méně velikášský a hlasitý, než je svět zvyklý z Trumpových obvyklých formulací na Twitteru. Pravděpodobně tedy nepadne nic jako „hon na čarodějnice“ a vyřčeno nebude ani slovo „hoax“. Ačkoliv prezident bývá obecně ve svém projevu nebývale osobitý, u poselství o stavu unie je tomu jinak. Choulostivě se drží projevu, který mu předtím napsal jeho tým.

Proti Trumpovu optimismu mluví průzkumy

O stavu unie „promluvili“ o něco dřív než Trump Američané skrz zveřejněné průzkumy výzkumné organizace AP-NORC. Prezident sice národu předá optimistickou zprávu plnou úspěchů, sám lid ale se stavem země spokojený není. Pětačtyřicet procent lidí si například myslí, že by Senát měl Trumpa odvolat – čtyřicet procent Američanů je proti.

Podle výzkumné organizace NORC zpravodajské agentury AP byli v prosinci jen dva lidé z deseti spokojeni s tím, jak Spojené státy fungují. A dotázaní nemají ani růžové vyhlídky – účastníci průzkumu očekávají, že budoucnost přinese spíš špatné věci.

Reklama

Doporučované