Hlavní obsah

Nejsme adresátem, zní z Kremlu. Na výzvu Navalného ženy reagovat nebude

Foto: AFP PHOTO / Instagram account @navalny / handout, Profimedia.cz

Julija Navalná s manželem Alexejem.

Reklama

Kreml na výzvu manželky vězněného opozičního předáka Alexeje Navalného nebude reagovat, oznámil v pátek novinářům mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Navalná se strachuje o manželovo zdraví a žádá jeho propuštění.

Článek

„Žádám, aby měl Alexej možnost vyhledat péči u lékařů, kterým důvěřuje,“ napsala Julija Navalná ve čtvrtek na Instagramu, kde rovněž vyzvala k okamžitému propuštění manžela. Jeho věznění označila za nezákonné, přičemž důvodem podle ní je strach prezidenta Vladimira Putina z politické konkurence. „To, co se nyní děje, je osobní msta a odplata vůči člověku, která se nám odehrává před očima. Je nutné, aby to skončilo.“

Prezidentský mluvčí však v pátek novinářům sdělil, že Kreml na tuto výzvu reagovat nebude . „Za podmínek, kdy je tento občan odsouzen a uvězněn v (trestanecké) kolonii, je adresátem podobných výzev (vězeňská služba) FSIN,“ prohlásil Peskov. Podle agentury Reuters dále uvedl, že Rusové odpykávající si tresty v zahraničních věznicích čelí mnohem tvrdším a méně humánním podmínkám než Navalnyj.

Spolupracovníci opozičníka tento týden upozornili na „krajně neutěšený“ stav Putinova kritika. Ve čtvrtek jeho advokátka Olga Michajlovová prohlásila, že Navalnyj trpí silnými bolestmi zad a pravé nohy. „Jedna noha mu prakticky nefunguje, nemůže se o ni vůbec opřít. V podstatě má pravou nohu ve strašném stavu,“ uvedla. Navalnyj podle ní dostává na bolest ibuprofen. Samotný opoziční předák si podle televize Dožď stěžoval šéfovi vězeňské služby a generálnímu prokurátorovi, že se mu nedostává potřebné lékařské pomoci, nezná svou diagnózu a v noci ho dozorci každou hodinu budí.

Věznice v Pokrovu ve Vladimirské oblasti však ve čtvrtek prohlásila, že zdravotní stav opozičního předáka je stabilní a uspokojivý.

Policie čtyřiačtyřicetiletou tvář ruské opozice zadržela v lednu po návratu z Německa, kde se zotavoval z loňské srpnové otravy. Podle západních laboratoří byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Navalnyj připisuje svou otravu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a ruské tajné službě FSB, Moskva vše popírá.

V únoru ruský soud změnil Navalnému dříve uložený podmíněný trest za zpronevěru na nepodmíněný a poslal ho na přibližně 2,5 roku do vězeňského tábora proslulého svou přísností. Západ reagoval uvalením sankcí na některé Putinovy spolupracovníky. Západní výzvy k osvobození Navalného a vyšetření otravy Moskva odmítá jako vměšování do vnitřních záležitostí Ruska.

Reklama

Doporučované