Hlavní obsah

„Nejsme jen pro mladé“. Piráti vymýšlí plán, jak oslovit důchodce

Foto: Profimedia.cz

Ivan Bartoš a Olga Richterová se synem. Piráti se snaží zbavit nálepky, že jsou stranou jen pro mladé lidi.

Reklama

Pirátské straně se dlouhodobě nedaří oslovit starší voliče. Strana hledá ambasadory nad 60 let, kteří pro ni v regionech budou mapovat problémy starší generace.

Článek

„Důchodci, nevolte Piráty. Chtějí vám vzít volební právo, odebrat vám řidičské průkazy a pohřbívat vás do společných hrobů.“ Takové dezinformační e-maily chodí do schránek stále většímu počtu seniorů.

„Po posledních průzkumech stranických preferencí to nabralo ještě víc na síle,“ říká první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

„Patrně politická konkurence se takto snaží pomocí lží a výmyslů manipulovat lidmi. Naše politika evidentně vadí některým tradičním politikům a oligarchům,“ říká pirátský poslanec Tomáš Martínek.

Poslanec věří, že senioři podobným zprávám nepodlehnou, přesto strana připravuje kampaň zaměřenou právě na starší voliče.

V průzkumech se totiž dlouhodobě ukazuje, že Piráti jsou považovaní za stranu pro mladé a mají problém starší generace oslovit. Zatímco mezi voliči do třiceti let dokážou pohodlně oslovit přes 40 procent lidí, tak v nejširší voličské skupině – mezi lidmi nad 60 let – jim důvěřuje málokdo.

Značná část penzistů dnes naopak patří mezi nejloajálnější voliče Babišova hnutí ANO. Jsou mu vděčni za růst důchodů nebo zavedení slev ve veřejné dopravě.

Senioři na palubě

Piráti to teď chtějí změnit a pokoušejí se oslovit seniory. „Chceme srozumitelně a důvěryhodně formulovat program pro nadcházející volby tak, aby mohl oslovit i seniory a další skupiny voličů,“ říká předseda strany Ivan Bartoš.

Na starosti to má první místopředsedkyně strany Olga Richterová, která spustila projekt s názvem Senioři na palubě. Smyslem je zjistit, co nejvíc trápí české seniory a co vše by potřebovali pro důstojný život.

„Už pořádáme setkání online. Jakmile to bude možné, máme v plánu pořádat v regionech besedy nebo kurzy, odbourávat mýty o naší straně a také řešit program. Připouštíme, že ucelený a pochopitelný program pro seniory sestavený dohromady právě i se samotnými zástupci starší generace nám chybí,“ říká Richterová.

Piráti také hledají krajské ambasadory ve věku nad 60 let, kteří budou pomáhat s navazováním kontaktů a zakládáním Palub neboli krajských klubů pro seniory. Tam se mají pořádat přednášky, kurzy nebo společné výlety.

Richterová vysvětluje, že řešení pro seniory je velmi často totožné s nabídkou Pirátů pro mladé rodiny – dostupné bydlení, pomoc s péčí a podobně. Přitom podle ní nemusí jít za každou cenu o stamilionové projekty, nejlepší jsou jednoduchá řešení.

„Leckdy stačí jen informace, že obec nebo město zajištuje donáškovou službu a pečovatelské služby třeba na dva dny v týdnu, a rázem ty rodiny přestanou mít potřebu tak urputně usilovat o místo v domě pro seniory,“ vysvětluje Olga Richterová.

Informace, které z projektu získají, chtějí Piráti dostat do programu pro letošní sněmovní volby. Má jít například o domácí péči nebo celoživotní vzdělávání.

Že sociální péče o starší lidi v potížích příliš nefunguje a má své mezery, zjistila Olga Richterová po zkušenosti vlastní rodiny s nemohoucí babičkou s Alzheimerovou nemocí. Ta poslední roky trávila na polohovací posteli a celá rodina pomáhala - krmila ji, polohovala ji a střídala se, když rodiče jako hlavní pečující jeli na dovolenou.

„Důstojnost hraje velikou roli v každém věku. I když už babička neznala jméno nikoho z nás, viditelně ji rozladilo, když ji třeba někdo zapomněl hlasitě pozdravit. Současně byla ta zkušenost domácí péče myslím pro nás všechny velkým obohacením. Sama pro sebe si přeju možnost zažít aktivní stáří i větší podporu pro neformální pečující, aby svou roli mohli zvládat. Prostě skutečnou svobodu volby pro rodiny v různých situacích,“ říká Richterová.

Reklama

Doporučované