Hlavní obsah

Nejsme lacinou holkou, která se vrhá do náruče každému, říká šéf STAN

Reportáž ze satirického pořadu Šťastné pondělí: „My se určitě koupit nenecháme,“ říká šéf STAN Vít Rakušan.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Začínali s TOP 09, pak jim to nevyšlo s lidovci, teď si namlouvají Piráty. „Sami máme veliké věno a máme co nabídnout. Chceme být rovnocennými partnery,“ říká Vít Rakušan v reportáži satirického pořadu Šťastné pondělí.

Článek

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) si vybralo Piráty už jako svého třetího partnera pro velkou politiku. Pokud námluvy dopadnou, chtěli by s nimi jít společně v koalici do sněmovních voleb v příštím roce.

Zeptali jsme se proto předsedy hnutí Víta Rakušana, jestli si uvědomuje, jak moc je tenká linie mezi bohatou nevěstou a lacinou? „Lacinou holkou jsme my nikdy nebyli. Laciná holka se vrhá trochu bezhlavě do náruče každému a nechá se koupit. A my se koupit určitě nenecháme,“ reagoval šéf hnutí Vít Rakušan.

Starostové mají s partnerstvím v politice bohaté zkušenosti. Nejprve se dali dohromady s TOP 09, která je v roce 2010 přivedla do paláců na Malé Straně. Po rozchodu se liberální Starostové chtěli spojit s konzervativními lidovci, ale ti si to na poslední chvíli rozmysleli.

„Pokud do nějakého partnerství vstupujeme, tak si myslíme, že sami máme veliké věno a máme co nabídnout. Chceme, aby nás v tom partnerství ten druhý respektoval a ne využíval, jak to bývá s lacinými holkami,“ argumentuje Rakušan.

O Starosty jako partnery je velký zájem. Ačkoliv ve volbách v roce 2017 se ziskem 5,2 procenta hlasů na poslední chvíli prolezli do Sněmovny a s šesti mandáty mají nejmenší poslanecký klub, letos zazářili v krajských volbách a ty senátní dokonce vyhráli.

„V politice platí stejně jako v životě, že úspěch plodí úspěch, takže každopádně ta pozornost na nás je zacílená,“ pochvaluje si Rakušan.

Nabídku na společnou koalici pro sněmovní volby v roce 2021 Starostové obdrželi od dvou konkurenčních stran - od ODS a Pirátů, jimž dali přednost.

„Já nechci říkat, že jsme bohatou nevěstou. My jsme prostě sebevědomým partnerem, který má být na co sebevědomý, a máme tomu partnerství co nabídnout,“ míní Rakušan.

Bývalí partneři Starostů - TOP 09 a lidovci - si už našli nové spojence. Ohlásili záměr vytvořit trojkoalici s ODS. Nabízí se otázka, jestli se k nim Starostové nakonec také nepřidají, pokud to s Piráty nedopadne?

„Určitě ne. To by působilo nevěrohodně, kdybychom potom jako takový opuštěný pejsek začali pobíhat po návsi a snažili jsme se najít nového páníčka. My prostě nechceme žádného páníčka, my chceme partnera, který bude respektovat, že jsme skutečně rovnocennými partnery,“ říká Vít Rakušan.

Další díly Šťastného pondělí Jindřicha Šídla a jeho kolegů, Václava Dolejšího s Konstantinem Sulimenkem, můžete sledovat zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku nebo Twitteru.

Reklama

Doporučované