Hlavní obsah

Nejsme pokusní králíci, vzkazují Afričané francouzským lékařům

Foto: Profimedia.cz

Odběr vzorků krve v metropoli Madagaskaru Antananarivu.

Reklama

Frankofonní Afrikou otřásá rozhořčení. Vyvolali ho dva francouzští vědci, kteří se bavili o tom, že by se klinické testy vakcín proti koronaviru měly provádět v Africe, podobně jako testování na nemoc AIDS.

Článek

Francouzský kanál LCI pozval 2. dubna do studia experty, kteří se měli bavit o použití vakcíny proti tuberkulóze, jež by podle některých vědců mohla ochránit i před nemocí covid-19.

Šéf resuscitačního oddělení pařížské Cochinovy nemocnice Jean-Paul Mira se svého partnera v diskuzi, Camilla Lochta, ředitele výzkumu v Národním institutu pro zdraví a vědecký výzkum (Inserm), zeptal: „Neměli bychom tuto studii provádět v Africe, kde nejsou masky, neléčí se, nejsou resuscitační oddělení?“ citoval lékaře časopis Jeune Afrique.

Vzápětí Mira argumentoval přirovnáním koronaviru k nemoci AIDS - u ní se různé léky testují na prostitutkách, které jsou nemoci nejvíc vystavené a nechrání se. „Máte pravdu, právě uvažujeme o studii v Africe,“ odpověděl mu Locht.

Tato konverzace vyvolala v Africe bouři - proti testování vakcín na černém kontinentu se vyslovily mnohé osobnosti, vzápětí vznikla i petice. „Je potřeba připomínat, že nedostatek (masek, léčení) není přirozenou věcí, ale je výsledkem pokračujícího drancování? Je třeba popisovat pocity rodin, které jsou redukovány na laboratorní krysy?“ ptá se ve svém sloupku v deníku Le Monde asociace Ebenový duch (Esprit d’Ébène). V následné petici se píše o „útoku na Afriku i lidství“.

Nezisková organizace SOS Rasisme se pak kvůli rozhovoru vědců obrátila na francouzský orgán dohlížející na audiovizuální média (CSA) s tím, že se „oba muži shodli na plánu využít Afričany jako pokusné králíky při testování vakcín proti covid-19“.

„Afrika není testovací laboratoř,“ napsal na Twitteru slavný fotbalista Didier Drogba, někdejší reprezentant Pobřeží slonoviny. Výroky obou vědců označil za ponižující a hluboce rasistické. Drogba se tak připojil k dalším fotbalovým osobnostem, které se podobně vyjádřily už před ním. S kritikou francouzského rasismu přišli nejdříve Kamerunec Samuel Eto'o a Senegalec Demba Ba.

Celá záležitost nakonec může skončit soudem. Francouzský poslanec M'jid El Guerrab v sobotu oznámil, že se kvůli „zraňujícím a diskriminačním výrokům rasistického charakteru“ obrátil na pařížskou prokuraturu, informoval server France Info. Oba lékaři se zatím k aféře, kterou vyvolali, nevyjadřují.

Reklama

Doporučované