Hlavní obsah

Nejsme rivalové, ohradila se Čína proti výroku Donalda Trumpa. Měl by opustit mentalitu studené války

Donald Trump označil Čínu za amerického rivalaVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Peking se ohradil proti úternímu výroku Donalda Trumpa, ve kterém označil Čínu jako svého rivala. Podle čínské vlády mají oba státy víc společných zájmů, než kolik je jejich vzájemných rozdílů.

Článek

Čína vyzvala amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby opustil mentalitu studené války. Reagovala tak na Trumpův úterní výrok, ve kterém označil Čínu jako amerického rivala. Řekl to v každoročním poselství amerických prezidentů o stavu unie, které prezident prezentuje na půdě Kongresu.

„Po celém světě čelíme zlotřilým režimům, teroristickým skupinám a rivalům jako Čína nebo Rusko, kteří ohrožují naše zájmy, ekonomiku a hodnoty,“ prohlásil Trump v úterním projevu.

Čínská vláda s výrokem nesouhlasí. „Čína a Spojené státy mají rozsáhlé a důležité společné zájmy, přestože rozdíly také existují. Nicméně propojení našich zájmů vzájemné rozdíly dalece převyšuje. Doufáme, že USA dokáže opustit mentalitu studené války a zastaralé hry, které nemají žádného vítěze,“ uvedlo ve středu čínské ministerstvo zahraničí.

Reklama

Doporučované