Hlavní obsah

„Nejsme s EU dvojčata.“ Londýn i Brusel tuší brexit bez obchodní dohody

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Zbývají jen dny na vyjednání klíčové obchodní dohody brexitu. Na lámání chleba by mělo dojít v neděli, Boris Johnson však už Britům vzkázal, aby spíš počítali s možností odchodu Spojeného království z Evropské unie bez dohody.

Článek

Dosavadní jednání mezi Londýnem a Bruselem ovoce nepřinesla. Po několikahodinové středeční večeři mezi šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a Borisem Johnsonem se oba politici shodli akorát na tom, že chtějí mít o osudu možné dohody jasno nejpozději do neděle.

O den později však Johnson směrem ke svým ministrům vzkázal, aby se připravili na konec přechodného období brexitu bez obchodní dohody. Tuto možnost označil za „silně pravděpodobnou“. V opačném případě by totiž bylo „Spojené království neustále s EU sepjaté a zůstalo na její oběžné dráze.“ Tímto Johnson připomněl i nesouhlas s brexitovou dohodou z éry Theresy Mayové. Tehdy po rezignaci na post ministra zahraničí v roce 2018 řekl, že Británie nesmí být „schovaná ve stínu Bruselu“.

Ve stejném duchu se dle vysoce postaveného unijního činitele v pátek vyjádřila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová směrem k prezidentům a premiérům členských zemí bloku na summitu v Bruselu. „Pozice zůstávají v zásadních tématech velmi vzdálené,“ prohlásila šéfka unijní exekutivy, která ráno po maratonském nočním jednání o klimatických závazcích informovala lídry států o vývoji rozhovorů. Podle zmíněného činitele jim řekla, že neuspořádaný rozchod v této fázi považuje za pravděpodobnější než dosažení shody.

Co znamená nejen odchod bez dohody? Poslechněte si nový díl Checkpointu:

Samotnou středeční večerní schůzku s šéfkou Evropské komise Johnson zhodnotil slovy, že se „překlenout velké mezery nepodařilo“, a tak je ochoten „zajít ještě dál“. „Pojedu do Bruselu, pojedu do Paříže, do Berlína, pojedu kamkoli, kde pro nás získám dohodu.“ Podle Johnsona je současná nabídka EU nepřijatelná. Na znamení zhoršující se atmosféry po neuspokojivé večeři s Ursulou von der Leyenovou se Johnson vysmíval tvrzením, že by EU a Spojené království někdy „byly trochu jako dvojčata“.

„Bylo mi řečeno, že jsme byli něco jako dvojčata, Spojené království je jedno dvojče, EU je druhé, a pokud se EU rozhodne ostříhat, Spojené království se bude muset ostříhat taky, jinak bude čelit trestu. Nebo pokud se EU rozhodne koupit drahou kabelku, pak si Spojené království musí koupit drahou kabelku také, jinak musí platit cla,“ uvedl.

Na otázku, zda si tedy myslí, že je nejpravděpodobnějším scénářem odchod bez dohody, řekl: „Myslím, že máme jasno v tom, že tady existuje velice silná možnost, že naše řešení bude mnohem více připomínat vztah Austrálie s EU než vztah Kanady s EU.“ Narážel tak na fakt, že na rozdíl od Kanady nemá Austrálie s Evropou obchodní dohodu. „To, co jsem dnes večer řekl kabinetu, je, že se musíme začít chystat. Nezastavujeme rozhovory, budeme pokračovat ve vyjednávání, ale při pohledu na to, kde jsme, si myslím, že je zásadní, aby se nyní každý připravil na tuto australskou volbu,“ řekl Johnson. Australská varianta je Johnsonovo označení pro obchodování podle podmínek Světové obchodní organizace, což ale znamená i uvalení cel na širokou škálu zboží.

Poté, co středeční večeře skončila ve slepé uličce s novým termínem stanoveným na neděli, mezi konzervativními poslanci začala s pravděpodobností odchodu bez dohody růst i nervozita. Tobias Ellwood, předseda obranného výboru, poznamenal, že ztráty budou obrovské. „Svět to sleduje. Jsme známí pro naši mezinárodní prestiž, naši diplomacii a způsob, jakým s ní pracujeme. A ta ztráta bude obrovská,“ uvedl dle The Guardianu. Poukázal také na bezpečnostní důsledky ukončení brexitu bez dohody upravující obchodní vztahy. „Budou tady ekonomické dopady, ale také bezpečnostní. Vody našeho Lamanšského průlivu přivítají ruské ponorky, náš vzdušný prostor ruské tryskové letouny. Potřebujeme spojenectví – a Evropa za námi musí zůstat a spolupracovat.“

Foto: Profimedia.cz

Směrem do Doveru se několik dní tvoří fronty před Eurotunelem. Na silnicích v Kentu byla zavedena nouzová opatření – již třetí den po sobě – ve snaze zvládnout přílivovou vlnu nákladních vozidel.

Johnsonovo nekonkrétní prohlášení doplnilo varování vysoce postavených konzervativců, podle kterých „svět sleduje“, jakým způsobem jednání o brexitu vstupují do závěrečné fáze. Někteří poslanci uvedli, že diskutují o tom, zda by mohli k zablokování tohoto scénáře využít svých pravomocí.

Mezitím se v Kentu již třetí den po sobě tvoří fronty kamionů se zásobováním, covidovými vakcínami a auta s předvánočními cestujícími. Ještě větší nápor na dopravu se očekává přes víkend, kdy dojde k zavedení bariér v rámci Operace Brock – plánu směrování nákladních vozidel o hmotnosti 7,5 tuny a více mířících do Evropy, která cestují k Eurotunelu nebo přístavu Dover, v případě poruch či zpoždění přes kanál La Manche.

Británie opustila evropský blok v lednu a přechodné období, kdy se stále řídí stejnými pravidly jako v době svého členství, skončí poslední den letošního roku. Právě v přechodném období chtěly strany domluvit a sepsat, jak si představují své vztahy od počátku roku 2021. Pokud nenajdou shodu v nejbližších dnech, aby případnou úmluvu mohly do konce roku schválit parlamenty, zkomplikují od ledna obchodování přes Lamanšský průliv cla a kvóty.

Vzhledem ke stále nejasné situaci dnes Evropská komise navrhla sérii nouzových opatření pro případ krachu rozhovorů s Británií. Podle šéfky EK Ursuly von der Leyenové mají tato opatření mimo jiné zajistit plynulou leteckou a silniční dopravu v nadcházejících šesti měsících i v případě, že se Brusel a Londýn nedohodnou.

Obě strany nemají s většinou textu problém, uzavření smlouvy však stále brání spor o pravidla hospodářské soutěže, dohled nad řešením sporů a rybolovná práva v britských vodách. Brusel i Londýn trvají na tom, že se zásadními ústupky v těchto otázkách musí přijít druhá strana.

Reklama

Doporučované