Hlavní obsah

Nejsme šedé myši ani zlenivělí kocouři. Sebevědomí Paroubek s Rathem se vracejí

„Holčičko, pomůžeš mi s rozdáváním letáků?“ Reportáž o pokusu staré gardy – Davida Ratha a Jiřího Paroubka – vrátit se do vysoké politiky.Video: Václav Dolejší, Martina Spěvačková

 

Reklama

Podívejte se na velkou reportáž, jak to vypadá, když Paroubek s Rathem oslovují voliče. A jak ti na jejich pokus o návrat do velké politiky reagují.

Článek

Jiří Paroubek musí vysvětlovat, kde se u něj v sejfu vzaly dolary v hodnotě 3,5 milionu korun (protože je prý vynikající investor do akcií) a proč peníze zmizely (odnesla je prý manželka Petra).

David Rath, chycený policií se sedmi miliony korun v ruce a nepravomocně odsouzený za korupci na 8,5 roku do vězení, zase lidem musí objasňovat, jestli mu jde o imunitu.

Někdejší spojenci a tváře ČSSD sice aktuálně mají velké osobní problémy, přesto vedou kampaň. Oba se pokoušejí vrátit do velké politiky, chtějí se stát senátory.

Expremiér Paroubek kandiduje v Ostravě, bývalý ministr zdravotnictví a středočeský hejtman Rath to zkouší v Litoměřicích, kde byl ve vazební věznici.

Před třinácti lety, když byli na vrcholu a cítili se neohrožení, měli ohromné sebevědomí a působili arogantně. A hlavně rádi velmi tvrdě útočili na své oponenty, nešetřili osobními urážkami.

Oba dnes v ulicích při oslovování voličů ukazují, že sebedůvěra jim nezmizela – a sebereflexi postrádají.

„Cítím v sobě dost energie, sil a mám také zkušenosti z výkonu všech těch veřejných a státních funkcí,“ vysvětluje Jiří Paroubek v Ostravě, proč se chce stát senátorem.

Sebejistota někdejších lídrů vytryskne naplno, když na svých mítincích mluví o tom, že dnešní politici nestojí za nic.

„Sobotkovsko-chovancovské vedení ČSSD zapomnělo odstoupit po debaklu v loňských říjnových volbách,“ trefuje se Paroubek do partaje, která ho odmítla přijmout zpět, takže kandiduje jako nezávislý.

David Rath na litoměřickém náměstí zase vypráví o tom, že v české politice dnes chybějí osobnosti. „Ovládli ji výhradně šedé myši a zlenivělí tlustí kocouři. Úplně vymizely výrazné kontroverzní osobnosti,“ říká domýšlivě.

Rathovi nelze upřít odvahu: Většina lidí v jeho situaci – s tak rozsáhlou obžalobou a právě souzených – by asi měla kvůli ostudě problém vyjít na ulici, ať už vinna či nevinna.

Doktor, jak si rád nechává říkat, si jde přímo mezi lidi požádat je o hlasy. A aby ironii završil: MUDr. Rath, žalovaný za korupci ve středočeských špitálech, agituje v Litoměřicích u stánku s nápisem „zachraňte vaši nemocnici“. Nechává kolemjdoucí podepsat petici proti její privatizaci.

„Mám pocit, že jsem takový klidnější. Dříve jsem si myslel, že člověk může létat v oblacích a nic se mu nestane,“ zazní jediná věta, kde alespoň částečně připustí nějakou chybu.

A dokola lidem opakuje, že rozsudek 8,5 roku vězení je nepravomocný, že se proti němu odvolal a že Ústava každému garantuje presumpci neviny.

„Chápu, že spousta lidí si může myslet, že jsem byl takzvaně chycen při činu. Ale přece není trestné, když u vás najdou obnos peněz, a ještě když ani nevíte, že to byly peníze,“ vypráví svou oblíbenou historku s vínem.

Připomeňte si starší díl investigativního seriálu Seznamu Zvláštní vyšetřování, zkoumá dosud skryté pozadí úplatkářské aféry Davida Ratha.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Velká politika, moc a vliv jsou zřejmě drogou, která Jiřího Paroubka i Davida Ratha žene zpět. Oba ji před lety opustili nedobrovolně.

Vysnili si to jako téměř churchillovský návrat, na jehož konci má být pocit velkého zadostiučinění: Odstavili jste mě, ale beze mě se neobejdete!

Letos v lednu se o totéž neúspěšně pokoušel Mirek Topolánek, ale bývalý premiér a šéf ODS v prezidentských volbách propadl.

Spíše výjimečný je úspěšný comeback Miloše Zemana, který se po deseti letech v „exilu“ na Vysočině dokázal vrátit, vyhrát prezidentské volby – a mohl se začít mstít.

Reklama

Doporučované