Hlavní obsah

Nejsou ani na střední a jde po nich exekutor. Proč mají děti platit desetitisíce?

Po chlapci z dětského domova exekutor vymáhal přes sto tisíc, připomíná jeden ze svých případů Vlachová.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Žil v otřesných podmínkách, přesto školu nezanedbával. Jezdil do ní ale načerno. A exekutor po něm nakonec vymáhal přes sto tisíc korun, popisuje svůj „nejdražší“ případ Právnička roku Alena Vlachová.

Článek

Poplatky za komunální odpad, které rodiče za své malé děti neplatili. Neuhrazené pokuty za jízdu načerno. Dluhy za telefonní účty u smlouvy, kterou rodič podepsal jménem šestiletého potomka. To jsou typické případy exekuční pasti desítek dětí. Většinou skončily v pěstounské péči nebo dětských domovech. Nejde ale o malé částky. Exekutoři vymáhají i desetitisíce.

„Nejhorší je, že se o tom dozvědí pozdě, protože rodiče neřeší upomínky ani výzvy soudů. Měla jsem klientku, postiženou holčičku, které pěstouni založili ze svých peněz stavební spoření. Že je na ni exekuce kvůli nezaplacenému odpadu, zjistili, až když jim z tohoto spoření zmizely peníze,“ popisuje ve Výzvě Alena Vlachová. Letos získala ocenění Právnička roku v kategorii Pro bono (pro veřejné dobro) právě za to, že podobné případy řeší.

Stojí politikům děti z dětských domovů za to, aby se jejich problémy zabývali? Jaký nejhorší případ musela řešit? Je možné vždy vinit rodiče? A jak je vůbec možné, že se takto malé děti do dluhové pasti dostanou? Podívejte se v rozhovoru nahoře ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované