Hlavní obsah

Nejsou lidi. A tak šéf firmy sáhl po zaměstnancích snů: Nemají dovolenou ani příplatky za neděli

Firmy hledají pracovní síly i ve věznicích.

 

Reklama

Najít nového pracovníka je v Česku stále složitější. Nezaměstnanost se drží u pěti procent. Firmy se úspěšně začaly poohlížet jinde než na pracovním úřadě.

Článek

Získat nového zaměstnance je stále větší problém. Firmy proto neváhají hledat každy nevyužitý potenciál. Populární se stává dávat práci vězňům.

„V současné době jsou vězněné osoby žádanými zaměstnanci u řady soukromých i státních firem. Za loňský rok se podařilo nově zaměstnat 1500 vězněných osob a tento trend pokračuje i v letošním roce,“ řekl Seznamu Petr Dohnal, ředitel Vězeňské služby.

Nově například začalo několik vězňů z pankrácké věznice uklízet ulice Prahy pro firmu Komwag.

„Všechny firmy, i my, se potýkáme s nedostatkem pracovních sil,“ vysvětluje Jaroslav Stružka, předseda představenstva firmy Komwag, důvod, proč se rozhodli v pilotním projektu zaměstnat osm vězňů. Ti jsou rozděleni do dvou skupin. První chodí ve dvojicích s doprovodem z firmy a čistí ulici. Druhá skupina třídí odpad přímo v prostorách firmy.

„Samozřejmě chtějí pracovat. Sami od sebe žádají o práci a my podle toho, co se nabízí, jim tu práci přidělíme,“ říká Pavel Hadrava, ředitel pankrácké věznice. Ta má přímo v areálu i tiskárnu a kovodílnu, kde zvládají zpracovávat řadu zakázek od obrábění, sváření až po umělecké kování.

Věznice se snaží i aktivně propagovat práci svých vězňů. Například věznice Ostrov ve svém propagačním materiálu pro firmy vysvětluje, že odsouzené lze zaměstnat za výrazně nižší mzdu a nemají nárok na příplatky o víkendu a svátcích a nečerpají dovolenou.

Proč by firmy měly chtít zaměstnat odsouzené? Podle Věznice Ostrov například i kvůli tomu, že nečerpají dovolenou.

„Celkový náklad máme propočítaný do dvaceti tisíc korun na jednoho pracovníka za měsíc, včetně sociálního a zdravotního odvodu,“ vypočítává Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Podle něj se ale firmy o vězně nezajímají jen proto, že jsou levní. „Jsme v situaci, kdy nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovníků je dneska největší brzdou firem,“ tvrdí Karel Havlíček.

Nezaměstnanost v Česku v lednu oproti prosinci mírně vzrostla o 0,1 procentního bodu na 5,3 procenta. Firmy ale hlásily na úřadech práce o tři tisíce neobsazených míst více. V lednu se tak hledalo 135 536 nových pracovníků.

Reklama

Doporučované