Hlavní obsah

Nejsou lidi. Použitelná je zhruba čtvrtina nezaměstnaných, říká ministryně

Nezaměstnanost dál klesá. Rychle zapojit se může 70 tisíc lidí bez práce, říká ve studiu Seznam Zpráv ministryně Marksová.

 

Reklama

Česká republika má nejnižší nezaměstnanost za posledních devět let. Pomůže to částečným úvazkům? Pusťte si studio Seznam Zpráv.

Článek

Lidí bez práce je čím dál méně. Podle aktuálních čísel z úřadů práce klesla v únoru nezaměstnanost na 5,1 procenta z lednových 5,3 procenta. Těch, co neměli zaměstnání, tak v únoru bylo 380 tisíc.

Podle Úřadu práce se na poklesu začaly projevovat už sezónní práce a tento trend bude pokračovat s nastupujícím jarem.

Dnešní údaje o poklesu nezaměstnanosti podle analytiků budou nadále tlačit na další růst mezd. Nezaměstnanost přitom podle ekonomů bude klesat i nadále, již v březnu se může dostat pod pět procent.

Firmy tak stále hůře hledají nové zaměstnance. „Snažíme se nejvíce podpořit ty, kteří nemají zdravotní omezení nebo je v pružnosti nebrzdí například péče o dítě. Nicméně ze skupiny asi 330 tisíc lidí registrovaných na úřadech práce je to zhruba 70 tisíc lidí,“ říká v rozhovoru pro Seznam ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Bude stát více podporovat částečné úvazky? Jak firmy lákají nové zaměstnance? Pomáhají jim benefity? A proč mají o práci v Česku zájem mladí lidé ze starých členských zemí Evropské unie? Probírali jsme ve studiu Seznamu.

Nezaměstnanost lidí nad 50: Nepřiznávejte věk v životopisech.

Reklama

Související témata:

Doporučované