Hlavní obsah

„Nejsou příkladem nové ČSSD.“ Onderka se opřel do sociálních demokratů, kteří kritizují Petříčka

Rozhovor s novým prvním místopředsedou ČSSD ve Večerních zprávách Televize Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V pátek začal v Hradci Králové sjezd ČSSD. Prvním místopředsedou strany se stal jediný kandidát Roman Onderka. Je sociální demokracie jednotná? Jaká je její budoucnost? Hostem pátečních Večerních zpráv byl přímo z hradeckého KD Střelnice nově zvolený první místopředseda strany.

Článek

Podle končícího místopředsedy ČSSD Jaroslava Foldyny zapomněla sociální demokracie na tradiční voliče a zamířila k neomarxismu. „Za rok se mi nepodařilo jakkoli vyvolat větší diskusi o směřování sociální demokracie,“ řekl v emotivním projevu Foldyna. Změna je podle něho jen v tom, že existuje „sobotkovská“ sociální demokracie bez bývalého předsedy Bohuslava Sobotky. „Lžeme si do kapsy,“ prohlásil.

Podle nového prvního místopředsedy Romana Onderky jsou voliči a občané různých států unavení z klasických stran a hledají „nové spasitele“. Sociální demokracie podle něj hledá prostor a způsob komunikace v rychlém světě sociálních sítí. „Není to o zamíření tam, kam zamířil kolega Foldyna,“ doplnil.

Sám Onderka je ale členem sociální demokracie od roku 1997, v pozici místopředsedy byl už mezi lety 2009 a 2011. Čím může přinést do plachet ČSSD nový vítr a probudit tak unavené voliče ale nechává na posouzení stranických delegátů. Sám Onderka věří, že přízeň svých kolegů si získal díky dlouholetým zkušenostem z klasického života, z praxe v odborech, komunální politice či aktuální zkušenosti z vrcholné politiky v Poslanecké sněmovně.

Komunisté stále kritizují ministra zahraničí za sociální demokracii Tomáše Petříčka. Ke kritice se přidává i prezident Zeman, který byl také hostem na sjezdu ČSSD. Roman Onderka by však ministra zahraničí neměnil. Shoduje se v tom i s předsedou strany Janem Hamáčkem, který podle něj nic takového nechystá.

„Ministři sociální demokracie jsou z vůle sociální demokracie a ta rozhoduje o tom, zda odvádí práci, jakou chceme. Předseda ČSSD je ten, kdo může navrhnout náhradu, nikdo jiný.”

„Mýlit se je lidské. Vyjádření ministra zahraničí bych přičítal jeho mladistvé nerozvážnosti, mladistvé z pohledu politického.“ Tak okomentoval Onderka Petříčkův výrok o zvážení působení v resortu v případě neúspěchu na 41. sjezdu. Petříčka považuje za politika, který má ve vedení strany místo.

Ani ČSSD však není v názoru na ministra zahraničí jednotná. Výrazná kritika Petříčka je slyšet z úst bývalých členů vedení strany Paroubka, Foldyny nebo Zimoly. Nejen svými postoji k ministru zahraničí tvoří silnou opozici uvnitř ČSSD, která tak působí nejednotně. Vůči těmto kritikům zazněla od Onderky silná slova, která poukázala na neúspěchy bývalých členů vedení.

„Myslíte jednoho, který nedávno kandidoval v senátních volbách na Ostravsku a velice silně neuspěl, dalšího, který byl statutárním místopředsedou strany a sám odešel v půlce mandátu, protože nebyl schopen prosadit svoje myšlenky.” Tato jména nejsou podle prvního místopředsedy příkladem nové sociální demokracie.

Onderka od sjezdu také očekává, že navolí týmové vedení, které bude schopno oponovat některým stranám, kde je rozhodování v podstatě v rukách jednoho člověka.

„Narážel jsem na hnutí ANO, narážel jsem na SPD.”

V páteční volbě na sjezdu ČSSD však nebyl protikandidát ani k předsedovi Hamáčkovi, který svůj post obhájil, ani k Romanu Onderkovi. Podle nového prvního místopředsedy kandidáti jednak zvažují svůj možný úspěch, ostatní delegáti ale také zhodnotí přínos jednotlivých členů vedení. „Pokud tu důvěru máte, tak není třeba měnit.”

V médiích můžeme zaznamenat často poplašné zprávy o tom, který z ministrů je v největším ohrožení a mohl by na svém postu skončit. Kromě kritiky ministra zahraničí ze strany politiků se dlouho spekuluje například o ministru dopravy Ťokovi, nově o ministryni průmyslu a obchodu Novákové. Můžeme se ale dočíst, že skončit by měl v resortu i ministr kultury Staněk. Mohl by ho nahradit první místopředseda strany?

„Ta debata není na stole. Bavil jsem se s předsedou Hamáčkem již při vstupu do vlády, nabídka od něj přišla, já jsem ji odmítl a nemíním na tom nic měnit,” řekl Onderka.

Na sjezdu se v pátek rozhodlo i o čtveřici nových místopředsedů. Řadovými místopředsedy ČSSD se dnes stali ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, ministr zahraničí Tomáš Petříček, starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda a poslanec Ondřej Veselý. Oficiálně budou výsledky oznámeny v sobotu, kdy sjezd pokračuje. V sobotu se také o poslední volné místo pátého řadového místopředsedy utkají místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel a zastupitelka Přibyslavi, bývalá mluvčí ČSSD i vlády Lucie Orgoníková.

Reklama

Související témata:

Doporučované