Hlavní obsah

Nejstarší důkaz užívání marihuany. Lidé ji používali už ve starověké Číně

Marihuanu používali už starověcí Číňané.Video: Tereza Brhelová, Shutterstock.com

 

Reklama

Vědci našli nejstarší důkaz užívání marihuany. Lidé ji využívali ještě před začátkem letopočtu.

Článek

Pozůstatky psychotropní látky získávané z konopí našli archeologové v několika hrobkách v horském masivu Pamír na západě Číny. Vše nasvědčuje tomu, že zapálení konopí bylo součástí rituálů nebo jiných náboženských aktivit.

Stopy marihuany zůstaly ve speciálních dřevěných nádobách, které se při rituálech používaly jako kadidla. Byly součástí hřbitova Ťi-can-cha. Podle vědeckého webu Sciencemag lidé ve starověké Číně do kadidel nejspíš vkládali konopí spolu s horkými kameny a vznikající kouř inhalovali.

Konopí jako takové starověcí Číňané pěstovali už 4000 let před našim letopočtem. Tehdy ale měla většina volně rostoucích rostlin hladinu THC, která má psychotropní účinky, zanedbatelnou. Lidé rostliny používali kvůli vláknům na tkaní a semenům s velkým množstvím oleje.

Tým vědců si ale myslí, že rostliny s vyšším obsahem THC, jejichž pozůstatky našli v kadidlech, lidé zasazovali záměrně.

„Tento objev podporuje myšlenku, že rostliny konopí byly poprvé použity pro jejich psychoaktivní látky v hornatých oblastech středovýchodní Asie. Teprve pak se rozšířily do dalších oblastí světa,“ řekla BBC ředitelka Vědeckého institutu lidské historie Maxa Plancka Nicole Boivinová.

THC se v lékařství využívá pro léčení pacientů s rakovinou, AIDS nebo Parkinsonovou chorobou. Ulevuje od symptomů těchto nemocí.

Vědci na průzkum zbytků v kadidlech použili speciální metodu s názvem plynová chromotografie. Ta jim umožnila oddělit různé zbytky rostlin a identifikovat je.

Jejich zjištění se shodují s dalšími důkazy o přítomnosti konopí na pohřbech v severnějších oblastech. Marihuanu vědci našli už v oblasti Sin-ťiang v Číně a v ruském pohoří Altaj.

Reklama

Související témata:

Doporučované