Hlavní obsah

Nejstarší kaskadérka světa Dvorská: Řekli, abych skočila z okna, a já skočila

Magazín Slavní: Hanka Dvorská je zřejmě služebně nejstarší kaskadérkou na světě.Video: Kristana Gregorová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Objevila se v těch nejznámějších českých i zahraničních filmech. Zahrála si po boku Brada Pitta, Orlanda Blooma či Angeliny Jolie. Spíš než její tvář však znáte její tělo.

Článek

Hanka Dvorská je zřejmě služebně nejstarší kaskadérkou světa. Její pracovní náplní je padaní z okna, skákání pod auto nebo hoření. S touto náročnou prací začala, když jí bylo pouhých 18 let. Tenkrát si jí všiml legendární kaskadér Jaroslav Tomsa a dal jí nabídku, která se neodmítá. „Řekl mi, že potřebuje, abych skočila z okna, a já skočila. Pak mi řekli, že jsem to udělala dobře, a tak jsem se dostala mezi kaskadéry,“ vzpomíná dnes se smíchem Hanka.

Pod křídla si ji potom vzal Zdeněk Srstka a s ním začala denně trénovat. Skupinu profi kaskadérů tenkrát tvořilo pouze 12 lidí a Hanka byla jedinou ženou. V době jejích kaskadérských začátků k nám zahraniční produkce nejezdily. Natáčela tedy jen zřídka. Pokud se v českém filmu objevila nějaká pro herečku náročnější scéna, můžete si být jistí, že se v něm Hanka objevila. Nejčastěji dělala dublérku Jiřině Bohdalové, Jiřině Jiráskové nebo Janě Štěpánkové.

K zahraničním filmům se Hanka dostala až po revoluci: „Pak jsem točila hodně, to bylo každý měsíc. Říká se, kolik má člověk dnů, ale já to nejprve musím natrénovat, pak točím ty dny, tak třeba i 14 dnů to bylo. Jenže člověk stárne, tak začaly chodit zase mladé, šikovné holky, které byly samozřejmě žádané, a já z toho trošku couvla. Ale pořád jsem se udržovala a občas mi zavolali. No a teď už jsem zase pěkně stará a je potřeba dublovat ty starší herečky.“

Kterým hollywoodským hvězdám propůjčila svoje tělo a na který film vzpomíná nejraději? To zjistíte v úvodní reportáži, která je součástí magazínu Slavní.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované