Hlavní obsah

Nejstarší panda světa mimo území Číny slaví narozeniny. V přepočtu na lidský věk by jí bylo 94 let

Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Shuang Shuang pochází ze zoologické zahrady v Mexico City, kde v pátek oslavila své 31. narozeniny. Podle mexických úřadů jde mimo území Číny o nejstarší pandu na světě.

Článek

Mexická panda Shuang Shuang se narodila 15. června 1987 jako šestá ze sedmi mláďat páru Ying a Bei Bei. Čína věnovala oba druhy do Mexico City v roce 1975. Sekretariát místního oddělení pro životní prostředí mluvil o páru jako o nejplodnějším vůbec, tedy kromě těch čínských.

Přestože 31 let se člověku nemusí zdát jako vysoký věk, pro pandu velkou se již v podstatě jedná o životní období dlouhověkosti. V přepočtu na lidské roky je Shuang Shuang 94 let.

Podle webového portálu Giant Panda Global je mexická „babička” na zlaté příčce trojice nejstarších pand velkých na světě. Za ní následuje s 28 lety její mladší sourozenec ze zoologické zahrady Chapultepec Xin Xin. V americkém San Diegu pak žije samec Bai Yun, kterému je nyní 27 let.

Zoologická zahrada Chapultepec je zvlášť známá pro svůj úspěch v chovu pandy velké. V roce 1980 se stala první světovou institucí za hranicemi Číny, která úspěšně odchovala pandu velkou narozenou v zajetí.

Reklama

Doporučované