Hlavní obsah

Nejstarší tržiště v Praze v ohrožení. Stánkaři se bojí, co bude dál

Záhady Josefa Klímy z 24. 9. 2020: Nejstarší tržiště v Praze v ohrožení. Živnostníci se bojí, co bude dál.Video: Jaroslav Mareš

 

Reklama

Havelský trh je jedním z nejstarších tržišť v Praze. Za 12 let by se dočkal osmistého výročí. Na začátku září ale vydal magistrát tržní řád, kterým zakazuje stánkařům prodávat téměř všechno.

Článek

František Soukup provozuje tržiště od 90. let a má za to, že za koncem tržiště je zlá vůle vedení Prahy. Zvěsti o rušení trhu prý začaly prosakovat v průběhu léta. Na konci srpna schválil magistrát na popud městské části změnu tržního řádu.

Tržní řád omezil počet stánků na třetinu a těm, co tu mohli zůstat, zakázal prodávat vše kromě sadby, semen, květin a ovoce a zeleniny. Na vyprodání zásob a hledání jiného místa dostali stánkaři dva týdny.

Na jednu stranu lze chápat snahu vedení města o to, aby obchodníci pamatovali na místní obyvatele, ale podle stánkařů a Františka Soukupa starousedlíci, co tu ještě zbyli, stánkaře neuživí. Centrum Prahy se ještě před epidemií stalo rájem krátkodobých pronájmů. Turisté, užívající si zde dovolenou, ubývání starousedlíků ještě urychlili.

Nájemce trhu navíc tvrdí, že se už několik let snaží nabídnout Praze novou moderní podobu Havelského trhu, který bude reprezentovat a nabídne zboží místním i turistům. Městská část Praha 1 ale na návrh vůbec neodpověděla.

V těsném sousedství Havelského trhu je navíc ulice V Kotcích. I v ní bývalo tržiště. Po jeho konci se z ulice stala mrtvá zóna. 17. září, předposlední den fungování trhu, se zástupci městské části, magistrátu, živnostenského úřadu a František Soukup sešli u ministra průmyslu a obchodu. Závěry schůzky interpretují její účastníci různě. Zástupce magistrátu a městské části hovoří o provizoriu.

Dočasné provizorium je ale ve skutečnosti schválené omezení. V pátek 18. září tak Havelské tržiště po 788 letech otevřelo naposledy. I když byli představitelé magistrátu a městské části do uzavření dohody ochotni se chvíli nedívat, stačila by jedna stížnost od kohokoliv a živnostenský úřad by musel udělit statisícové pokuty.

Desítky stánkařů, na které už velmi tvrdě dopadla koronavirová krize, teď budou muset bez příjmu doma čekat, jak jednání dopadne. Zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:55.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované