Hlavní obsah

Nejstarší víno na světě prodáno. Není ani bílé, ani červené. Je žluté. Břečka to není, dá se pořád vypít, říká someliér

Rozhovor se someliérem Petrem Slámou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Žluté víno je symbolem vinařské oblasti Jura ve Francii. To, že se dochovaly tři lahve z 18. století, překvapilo i znalce.

Článek

Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107 700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76 250 (dva miliony Kč) a třetí 73 200 (1,9 milionu Kč).

Je to jeden z největších pokladů na světě, vysvětlil ve Víkendovém rozhovoru someliér a znalec francouzských vín Petr Sláma. 

Žluté víno má originální způsob výroby: hrozny se sklízejí později, v listopadu nebo i v prosinci, víno zraje ve speciálních sudech 6 let a 3 měsíce a pít se doporučuje až po 25 letech, kdy leží v lahvi.

Podle Petra Slámy se žluté víno z roku 1774 rozhodně dá vypít. Podle něj jde o jedno z nejušlechtilejších vín na světě, které přečká bez úhony stovky let. Zájemce si ale bude muset připravit v přepočtu miliony korun.

Proč archivní víno nesmí do letadla a jak jsou na tom Češi ve vztahu k vínu? Dozvíte se ve videu nahoře.

Víkendové rozhovory našich moderátorů o tématech, která hýbají společností, pak sledujte každý víkendový den od 18:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované