Hlavní obsah

Nejšťastnější zemí světa je Norsko. Češi jsou na tom s každým rokem lépe

Norsko je nejšťastnější zemí na světě.

 

Reklama

Organizace spojených národů každoročně vytváří žebříček nejšťastnějších států. Letos se štěstí nejvíce usmálo na Nory. Ti tak poprvé porazili Dánsko, které předtím zvítězilo již třikrát.

Článek

20. březen je dnem mezinárodního štěstí. Na jeho počest vytváří OSN od roku 2012 žebříček nejšťastnějších států.

Poslední tři roky obsazovalo první příčku Dánsko, letos však poprvé zvítězili Norové, kteří bývali vždy v těsném závěsu.

Jednotlivé země se hodnotí podle takzvaného indexu štěstí. Základními sedmi kritérii jsou laskavost, svoboda, štědrost, dobrá vláda, poctivost, zdraví a příjmy. Míru štěstí hodnotí lidé v žebříčku od nuly do deseti. Studie stejně jako loni klade důraz spíše na osobní svobodu a podporu společnosti než na příjem.

Nejnižší index štěstí mají státy subsaharské Afriky a státy zasažené ozbrojeným konfliktem. Na 152. pozici je Sýrie a úplně poslední místo obsadila Středoafrická republika.

Česká republika se tento rok umístila na 23. příčce z celkového počtu 155 zemí. Češi tak předběhli například Francii, Itálii nebo také naše slovenské sousedy.

V roce 2012 patřila Česku 36. pozice, od té doby se posouvá směrem vzhůru. Je tedy prokazatelné, že se naše národní štěstí stále zvyšuje.

Klesá naopak míra štěstí v USA. Podle ČTK studie tvrdí, že Spojené státy čelí mnohostranné sociální krizi způsobené rostoucími nerovnostmi, korupcí, izolovaností a nedůvěrou.

Reklama

Související témata:

Doporučované