Hlavní obsah

„Nejste sami.“ Britská královna přednesla tradiční vánoční projev

Foto: Profimedia.cz

Britská královna ve vánoční řeči poděkovala zdravotníkům.

Reklama

Uplynulý rok poznamenaný pandemií koronaviru lidi sice rozděloval, zároveň je ale v mnohém i sblížil. V tradičním vánočním proslovu to dnes řekla britská královna Alžběta II.

Článek

V řeči, která trvala necelých pět minut, britská panovnice poděkovala zdravotníkům i dalším dobrovolníkům, kteří pomáhali v Británii a dalších částech světa v boji s koronavirem. Už 68. sváteční řeč panovnice odvysilala stanice BBC.

„Toto období roku bude u mnohých poskvrněno smutkem: někteří truchlí kvůli ztrátě těch, kteří jim byli drazí, jiným chybějí přátelé a členové rodiny, kteří s nimi nemohou kvůli bezpečnosti být, a přitom vše, co si k Vánocům opravdu přejí, je jen objetí nebo stisk ruky,“ uvedla královna. „Pokud jste jedním z těchto lidí, nejste sami. A věřte, že na vás myslím a modlím se za vás,“ dodala.

V tradiční předtočené vánoční řeči Alžběta II. hovořila o naději i vděku. „I v těch nejtemnějších dnech lze spatřit úsvit naděje,“ uvedla 94letá královna. Vyzdvihla mimo jiné oslavy svátku Diwali, jež se odehrály minulý měsíc ve Windsoru, a které královna považuje za příklad „radostných okamžiků naděje a jednoty navzdory nutnosti společenského distancování“.

„Je pozoruhodné, že rok, který nutně udržuje lidi od sebe, nás v mnoha ohledech sblížil,“ uvedla panovnice. „Ve Velké Británii a na celém světě se lidé skvěle postavili výzvám roku, jsem tak hrdá a dojatá tímto tichým a nezlomným duchem,“ citují Alžbětu II. britská média.

Zvláště poděkovala mladým lidem, zdravotnikům a všem „dobrým samaritánům“, kteří se během pandemie starají o své blízké a projevují úctu k ostatním. V souvislosti s tím také zmínila sté výročí pohřbu neznámého vojína ve Westminsterském opatství, jenž podle královny je symbolem obětavosti, kterou je tak důležité projevovat v náročných časech koronavirové krize.

„Neznámý vojín nebyl výjimečný, to je to podstatné. Jde jen o zosobnění milionu lidí napříč celým světem, kteří stavěli životy ostatních nad svůj vlastní… Pro mě je to zdroj naděje v obtížných a nepředvídatelných dobách,“ řekla.

„Ať nás světlo Vánoc, duch obětavosti, lásky a především naděje doprovází v nadcházející době,“ uvedla královna na závěr.

Vánoce o samotě

Svátky – stejně jako mnoho jiných lidí – tráví královna mimo svou rodinu. Poprvé za celá desetiletí stráví Vánoce ve Windsoru, ve svém sídle západně od Londýna, a to s manželem Philipem a malou částí služebnictva. Jde tak o první rok od poloviny 80. let, kdy pár nebude na Vánoce ve svém domě v Sandringhamu na východě Anglie.

Následník trůnu princ Charles s manželkou Camillou slaví svátky na venkovském sídle Highgrove House nedaleko Bristolu. Jeho syn William s manželkou Kate a třemi dětmi jsou na zámku v hrabství Norfolk. Druhý Charlesův syn Harry žije s manželkou Meghan a ročním synem Archiem dlouhodobě v Kalifornii.

Reklama

Doporučované