Hlavní obsah

„Nejste schopný změnit Ukrajinu,” Saakašvili vyzývá Porošenka, aby odstoupil

Saakašvili vyzval ukrajinského prezidenta Petro Porošenka k odstoupení z funkceVideo: AP

 

Reklama

Michail Saakašvili vyzval v otevřeném dopise ukrajinského prezidenta Petro Porošenka, aby dobrovolně odstoupil. Znovu Porošenka obvinil z neochoty provést potřebné reformy a z korupce.

Článek

Gruzínský exprezident Michail Saakašvili vyzval ukrajinského prezidenta Petro Porošenka k odstoupení z funkce, a to prostřednictvím otevřeného dopisu na svém facebookovém účtu. Porošenka obvinil z neochoty provést potřebné reformy a z „nekonečné chamtivosti, kterou ukrajinský lid nebude trpět”. Saakašvilimu teď hrozí obžaloba ze zločinného spiknutí a z napomáhání zločinecké organizaci, za což si může odsedět i pět let za mřížemi.

Na Ukrajině se Saakašvili politicky angažuje od roku 2015, kdy ho do země pozval Porošenko a udělal z něj oděského gubernátora. Nejprve vřelé vztahy obou politiků však postupně klesly na bod mrazu, jak Saakašvili stále důrazněji prezidentovi vyčítal nejen tolerování korupce, ale i váhavé prosazování reforem.

Saakašvili po roztržce s Porošenkem přišel nejen o post gubernátora, ale i o ukrajinské občanství. Generální prokurátor Jurij Lucenko uvedl, že Ukrajina velice pravděpodobně Saakašviliho předá Gruzii, kde je stíhán kromě jiného za zneužití úřadu.

Reklama

Doporučované