Hlavní obsah

Nejste v bezpečí, varují pražské politiky. Ti se nechtějí opevnit jako Zeman

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ochrana primátora na Nové radnici je na úrovni lepšího videotelefonu, varují experti.

Reklama

Analýza popsala, jaká bezpečnostní rizika představuje budova Nové radnice, kde sídlí vedení hlavního města. Úřad má připravit změny.

Článek

Budova pražské Nové radnice, kde sedí primátor, ale i stovky dalších úředníků, je dnes maximálně otevřená veřejnosti. Po chodbách volně chodí turisté z celého světa, kteří mají hlavně zájem o výtah páternoster.

Zároveň ale tato otevřenost podle expertů představuje významná bezpečnostní rizika. Nedávno na ně upozornila analýza, kterou si magistrát nechal zpracovat.

Vedení Prahy nyní řeší, co změnit. Pokud by radnice nějaká opatření neudělala, mohla by přijít i o bezpečnostní certifikát. Jenže část politiků z koalice trvá na tom, aby budova zůstala veřejnosti nadále maximálně přístupná.

„Kdokoli může dokráčet do jakékoli kanceláře bez jakéhokoli zkontrolování, kdy kanceláře jsou většinou jen na kliku a nikdo je nezamyká,“ popisuje radní Jan Chabr (Spojené síly), jaká situace v současné době v budově panuje.

Třeba na dveřích ke kanceláři radní Hany Kordové Marvanové (Spojené síly) už několik týdnů klika není. Dostat se k ní je možné, jen když otevřou její sekretářky. Podle ní se dříve stávalo, že někdo vešel do vedlejší kanceláře, aniž by o tom věděla, protože jsou obě místnosti průchozí.

„Když jsem seděla v zadní kanceláři, tak byly spisy nezabezpečené,“ řekla. „Já jsem upozorňovala na to, že je nutná ochrana GDPR i ochrana osobních údajů ve spisech. Jsem toho názoru, že se to řešit musí,“ dodala Kordová Marvanová.

Zmíněná analýza přitom píše, že ani ostraha nemá přehled o pohybu osob. Kamery jsou u vstupu do budovy. Další je třeba před vstupem ke kanceláři primátora. Ta je podle bezpečnostní expertů tak na úrovni lepšího dveřního videotelefonu.

„Potenciální útočník se může dostat k libovolnému úředníkovi nebo radnímu, aniž by to bylo kdekoli zaznamenáno,“ uvádí analýza.

Na nedostatečnou bezpečnost v budově v minulosti upozorňovali také policisté z Útvaru pro ochranu ústavních činitelů a naposledy pražští hasiči.

„Po prvním vážném incidentu nebo mimořádné události, při které dojde ke zraněním nebo i úmrtím osob, by došlo k nápravě této bezpečnostní mezery, ovšem to už bude pro někoho pozdě,“ varovali vedení radnice.

Bezpečnostní experti v analýze navrhli radnici několik řešení. Jedním z nich je, že by se lidé dostali do budovy jen přes recepci a prošli by přes kontrolu.

„Hlavní vchod do objektu by měl sloužit pouze návštěvníkům, popřípadě volenému vedení města. Vchod by měl být ve vstupní hale vybaven recepcí, vstupním turniketem, kamerou se záznamem, rentgenem a ručním detektorem kovů,“ píše se v dokumentu.

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman uvedl, že primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzval vedení úřadu, aby připravilo návrhy, co by se mohlo změnit. „V současné době nelze návrh opatření předjímat,“ doplnil.

Jenže třeba politici z Prahy Sobě nechtějí, aby se něco měnilo.

„Kritizujeme zbytečné kontroly na Pražském hradě, které obtěžují Pražany, turisty i policisty. Tak se přece nemůžeme chovat stejně,“ uvedl předseda zastupitelů za Prahu Sobě Jan Čižinský. „My pracujeme pro lidi a nechceme se proti nim opevňovat,“ doplnil Čižinský.

Piráti jsou pak ochotni přistoupit na variantu, že se před veřejností uzavře suterén a možná i horní patro. Zejména pak vstup na střechu.

„Turnikety a přísné kontroly však odmítáme. Magistrát by měl zůstat otevřený veřejnosti,“ uvedl předseda pirátských zastupitelů Viktor Mahrik.

Reklama

Doporučované