Hlavní obsah
Online

Útočník z Nového Zélandu před útokem poslal e-mail premiérce Ardernové

Střelba v mešitách na Novém Zélandu.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 
aktualizováno •

Novozélandská policie vyšetřuje střelbu ve dvou mešitách, při které zemřelo 50 lidí. Čtyři útočníky se podařilo zadržet, jeden z nich je obviněný z vraždy a v sobotu stanul před soudem. Masakr útočníci streamovali na Facebooku.

Článek

Při střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch zemřelo nejméně 50 lidí. Další desítky utrpěly zranění, někteří jsou v kritickém stavu. Podle českého Ministerstva zahraničí nejsou mezi oběťmi čeští občané. Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová uvedla, že šlo o dobře plánovaný teroristický čin. První střelba se odehrála u mešity Al Noor. Druhý útok se stal u mešity Linwood Masjid, obě jsou v centru města.

Po útoku byli zadrženi čtyři podezřelí, z nichž jeden byl obviněn z vraždy a v sobotu stanul před soudem. Policie jeho totožnost neupřesnila, má ale jít o 28letého Australana, který se k atentátu přihlásil. Australský premiér Scott Morrison potvrdil, že jedním ze zadržených je občan Austrálie. Podle médií se jmenuje Brenton Tarrant a pochází z města Grafton ve státě Nový Jižní Wales.

Podle jednoho ze svědků bylo slyšet nejméně 50 výstřelů. Nemocnice podle úřadů přijaly 48 lidí se střelnými poraněními, 20 zraněných je ve vážném či kritickém stavu, je mezi nimi i čtyřletý chlapec.

Po jiných podezřelých policie nepátrá, nebezpečí ale ještě nepominulo, řekl novozélandský policejní komisař Mike Bush na tiskové konferenci. Novozélandské úřady nařídily, aby mešity v zemi byly v sobotu uzavřeny, a zvýšily stupeň bezpečnostní hrozby v zemi z „nízkého“ na „vysoký“.

Premiérka Ardernová pátek 15. března 2019 označila za jeden z nejtemnějších dnů své země.

Vyjádření novozélandské premiérky Jacindy Ardernové:

Premiérka Jacinda Ardernová označila pátek 15. března 2019 za jeden z nejtemnějších dnů v historii Nového Zélandu.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

Střelec svůj čin v přímém přenosu vysílal na internetu. Záznam byl později smazán a sociální sítě další odkazy odstraňují, i tak ale britský ministr vnitra Sajid Javid provozovatele komunitních portálů vyzval k důslednějšímu tažení proti nenávistným příspěvkům.

Jeden z útočníků, který čin vysílal, před střelbou zveřejnil dlouhé prohlášení vysvětlující jeho motivaci. Manifest je plný protiimigračních a protimuslimských prohlášení. „Mnozí z těch, kteří byli střelbou zasaženi, jsou migranti či uprchlíci. Vybrali si Nový Zéland jako svůj nový domov,“ prohlásila premiérka Ardernová, která střelbu označila za „bezprecedentní násilný čin“.

  • První obvinění z vraždy

    Jeden z podezřelých je obviněný z vraždy. „Byl to velmi dobře naplánovaný útok,“ řekl na tiskové konferenci policejní komisař Mike Bush. „Policie v současné chvíli nehledá další podezřelé, ale nevylučuje, že se mohou objevit.“

  • Počet obětí stoupl na 50

    Počet obětí páteční střelby ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch dosáhl 50. Oznámila to v neděli (dnes večer SEČ) novozélandská policie.

    V předchozí bilanci obětí atentátu bylo uváděno 49 mrtvých. Policejní komisař Mike Bush řekl, že jeden mrtvý navíc byl evidován, když byla těla vynášena z mešit. Dalších 36 lidí zůstává v nemocnicích, stav dvou z nich je kritický.

    „Se zármutkem oznamuji, že počet lidí, kteří zahynuli při této události, nyní vzrostl na 50. Během uplynulé noci se nám podařilo odnést všechny oběti z obou míst. Během toho jsme objevili další oběť,“ řekl Bush na tiskové konferenci.

  • Terorista poslal e-mail Ardenové

    Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová obdržela spolu s dalšími politiky e-mail od teroristy. V něm byl 87stránkový manifest, který jmenoval, v jakých mešitách dojde k útoku. Kancelář premiérky uvedla, že nebylo k dispozici nic, co by mohlo zabránit v útoku. S politiky dostalo e-mail asi 70 médií.

  • 17letý chlapec rozbil vejce o hlavu senátorovi

    Australskému senátorovi Fraseru Anningovi, který naznačil, že za útok na mešity může muslimská imigrace, rozbil 17letý hoch o hlavu vejce. Politik mu obratem uštědřil několik ran, než přítomní oba dva rozdělili. K incidentu došlo, když Anning poskytoval rozhovor médiím.

    Šarvátka australského politika se sedmnáctiletým chlapcem.Video: Reuters

  • Muslimská světová liga v prohlášení odsuzuje útoky na mešity

    Generální sekretář Muslimské světové ligy Mohammed bin Abdul Karim Al-Issa vydal prohlášení, ve kterém odsuzuje útoky na mešity na Novém Zélandu a vyjadřuje soustrast všem rodinám, přátelům a komunitám obětí.

    „Teroristické útoky proti lidem víry jsou jedním z nejvíce nelidských a zlých forem podněcování a nenávisti. Barbarství, nenávist a špatná vůle tohoto extremistického teroristického činu jsou srovnatelné s násilnými činy al-Káidy a ISIL. Tváří v tvář takovému zlu může globální společenství odpovědět pouze hodnotami lásky, harmonie a míru,“ napsal v prohlášení.

    Vyzývá k podpoře a náboženské toleranci.

  • Česká policie začala prověřovat schvalování útoku na internetu

    Ministr vnitra Jan Hamáček i policejní prezident Jan Švejdar uvedli, že policie začala prověřovat nenávistné on-line komentáře související s pátečním útokem na novozélandské muslimy. „Máme celou řadu nástrojů, jak pachatele tohoto druhu trestné činnosti odhalovat. Zmíněným aktivitám věnujeme zvýšenou pozornost a každý zjištěný skutek bude důsledně prošetřen,“ napsal na Twitteru Švejdar.

  • Na opeře v Sydney se rozsvítila kapradina

    Na opeře v Sydney se rozsvítila novozélandská stříbrná kapradina. Symbolizuje solidaritu s občany blízkého souostroví po pátečním teroristickém útoku.

  • Video: Útočník nechtěl zastavit, policie do něj musela nabourat

    Po útoku byli zadrženi čtyři podezřelí, z nichž jeden byl obviněn z vraždy.Video: Karolína Štuková, Reuters

    Video zachycuje policejní jednotky, které zastavily nárazem útočníkovo auto. Ten podle všeho nechtěl dobrovolně zastavit a vystoupit z auta. Proto ho policejní jednotka musela zpacifikovat.

  • S úsměvem a v poutech. Australský útočník ukázal u soudu neonacistické gesto

    Australský útočník v sobotu ráno stanul před soudem. Objevil se za sklem s pouty na rukou a úsměvem na tváři. V průběhu soudního řízení ukázal symbol, který bývá připisován neonacistickému „white power”, tedy bílá síla. U soudu se objevili i někteří pozůstalí po obětech.

    U soudu se objevili i někteří pozůstalí po obětech.Video: Karolína Štuková, Reuters

  • Trump odmítl, že by bělošský nacionalismus byl rostoucí hrozba

    Americký prezident Donald Trump odmítl, že by bělošský nacionalismus představoval pro svět rostoucí hrozbu. Šéf Bílého domu tak odpověděl na dotaz, který mu jeden z novinářů položil v souvislosti s pátečním útokem na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch.

    „V podstatě ne. Domnívám se, že se jedná o malou skupinu lidí, kteří mají velmi, velmi vážné problémy. Myslím si, že útok na Novém Zélandu je právě takový případ,“ řekl šéf Bílého domu.

    Australan, který je z útoků obviněn, také Trumpa zmínil ve svém manifestu, jenž zveřejnil před útokem. Amerického prezidenta v dokumentu označil za „symbol znovunalezené bělošské identity“.

  • Po střelbě v mešitách na Novém Zélandu je 11 lidí v kritickém stavu

    Nejméně jedenáct lidí, kteří utrpěli zranění při páteční střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, zůstává v kritickém stavu. Je mezi nimi i čtyřletá dívka. Sedm ze 48 zraněných, kteří byli po útoku hospitalizováni, bylo již z nemocnice propuštěno. Informovaly o tom v sobotu zdravotnické úřady. Útok na mešity si rovněž vyžádal 49 mrtvých, včetně dětí.

    „Přijali jsme pacienty se zraněními na různých částech těla, a to od drobných povrchových zranění po závažnější poranění postihující hrudník, břicho či hlavu,“ prohlásil ředitel nemocnice ve městě Christchurch Greg Robertson. Řada pacientů podle něj bude potřebovat mnohočetné operace.

  • Útočník z města Christchurch chtěl v masakru pokračovat

    Australský útočník, který je hlavním podezřelým v případu páteční střelby ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, chtěl v masakru dál pokračovat, zadržela ho ale policie. Podle agentury Reuters to dnes uvedla novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

    „Útočník byl mobilní, u sebe v autě měl další dvě palné zbraně a měl jasně v úmyslu v útocích pokračovat,“ řekla novinářům Ardernová, která v sobotu navštívila postižené město Christchurch a setkala se tam s místní muslimskou komunitou. Podle Ardernové byl útočník zadržen 36 minut poté, co policie obdržela první telefonát s hlášením o střelbě.

  • Obviněný muž se objevil u soudu

    Podle informací místní policie se 28letý muž obviněný z vraždy v sobotu ráno tamního času objevil v okresním soudu v Christchurch. Policisté stále pracují na rekonstrukci tragické události.

    Policie zároveň uvedla, že u budovy soudu se objevil neznámý muž, který chtěl obviněného Australana pobodat nožem a pokusil se dostat do dvora soudu. Policie mu vstup odepřela.

  • Novozélandský soud bude v sobotu pro veřejnost uzavřen

    Novozélandská policie na svém Twitteru uvedla, že soud, před kterým stane 28letý Australan, bude pro veřejnost nepřístupný.

    „Je to z důvodu zvýšených bezpečnostních rizik,“ napsala policie v tweetu.

  • Premiérka Ardernová: Nesdílejte zneklidňující videa z útoku

    Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová zopakovala výzvu, aby lidé nesdíleli zneklidňující videa obsahující střelbu v mešitách, která jsou dostupná na sociálních sítích.

    „Policie si je vědoma, že materiál, který se týká této události, je on-line, a připomíná lidem, že je trestným činem distribuovat nevhodný materiál,“ řekla Ardernová na tiskové konferenci ve Wellingtonu.

    Terorista nejméně 17 minut útok streamoval na Facebook. Videa poté unikla i na další sociální sítě.

  • Úřady vyslýchají dvě podezřelé osoby ve vazbě

    Premiérka Ardernová na tiskové konferenci v sobotu ráno tamního času potvrdila, že Australan obviněný z vraždy stane před soudem v sobotu. Policie prošetřuje další dvě podezřelé osoby, které zůstávají ve vazbě. Čtvrtou už dříve zadrženou osobou byl člověk se zbraní z řad veřejnosti, který se podle slov premiérky snažil pomoci policii.

    Do města Christchurch jsou posílány další policejní jednotky. Obyvatelé i nadále zůstávají vyzváni, aby neopouštěli své domovy.

  • Ardenová slibuje změnu zákona o zbraních

    Novozélanská premiérka Jacinda Ardernová na tiskové konferenci odhalila další podrobnosti o střelcích v mešitách. Hlavní útočník použil pět zbraní, včetně dvou poloautomatických zbraní a dvou střelných zbraní. V roce 2017 získal zbrojní průkaz. Premiérka také uvedlla, že útočník vlastnil licenci kategorie A, která mu umožňovala legálně získat všechny zbraně použité při útoku.

    Ardernová se také vyjádřila k tématu kontroly zbraní na Novém Zélandu. „Naše zákony o zbraních se budou měnit,“ řekla premiérka podle serveru Sky News.

  • Trump: Bílý nacionalismus není rostoucí světovou hrozbou

    Americký prezident Donald Trump řekl, že nevidí bílý nacionalismus jako rostoucí světovou hrozbu. Reagoval na dotaz na střelce, který na Novém Zélandu postřílel 49 lidí v mešitách a další desítky zranil.

    Střelec před útokem zveřejnil 73stránkový manifest, kde uvádí, že není členem žádné organizace, ale sympatizuje s několika nacionalistickými uskupeními. Označil se také za fašistu, environmentalistu a bělošského nacionalistu. Text obsahuje nenávistné urážky migrantů, výzvy k zabíjení muslimů a také výrazy o „nadřazenosti bílé rasy“.

    Trump uvedl, že prohlášení útočníka neviděl.

  • Nový Zéland je druhé nejmírumilovnější místo na světě

    Nový Zéland je po Islandu druhou nejmírumilovnější zemí na světě, uvádí to Světový index míru za rok 2018 zveřejněný Institutem pro ekonomii a mír.

    Mezi pětku nejklidnějších zemí pak patří Rakousko, Portugalsko a Dánsko. Index zahrnuje 163 zemí a zohledňuje 23 ukazatelů, jako je násilná trestná činnost, přístup ke zbraním a dopad terorismu.

    Podle dat Globální databáze zahrnující teroristické útoky se jich od 70. let minulého století na Novém Zélandu odehrálo 20.

  • Pětiletý chlapec je v kritickém stavu

    Policie na Novém Zélandu poskytla informace o počtu mrtvých a zraněných. Komisař Mike Bush potvrdil, že počet obětí zůstává na 49 a dalších 42 lidí utrpělo zranění. Je mezi nimi i pětiletý chlapec, který je v kritickém stavu v nemocnici v Aucklandu.

    Média původně informovala, že se jednalo o čtyřletého chlapce. Premiérka Ardernová na tiskové konferenci objasnila, že dítě je pětileté.

Hlavní zprávy