Hlavní obsah
Online

Britská vláda po vášnivé debatě nakonec schválila brexitovou dohodu

Foto: Shutterstock

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Britská premiérka Mayová má za sebou zlomové jednání. Nakonec přesvědčila vládu, aby potvrdila text předběžné dohody o podmínkách odchodu Británie z EU.

Článek

Britská vláda se sešla na mimořádném zasedání, na němž se nakonec ministři shodli na textu předběžné dohody o podmínkách odchodu země z evropského bloku. Dojednání rámcové smlouvy ohlásil Londýn v úterý.

Ministři ale v názoru na dohodu, jejíž text ještě nebyl zveřejněn, nejsou jednotní. Zastánci naprosté odluky od unijních struktur – takzvaného tvrdého brexitu – již v úterý vyzvali klíčové ministry, aby dohodu odmítli. Objevily se též spekulace, že vláda padne. Mayová v úterý večer podle britského tisku měla na programu rozhovory s jednotlivými ministry ve snaze přimět je k podpoře připraveného textu.

Dohoda se týká především práv pro občany EU v Británii a pro Brity v jiných zemích EU, vyrovnání britských finančních závazků a přechodného období po odchodu Spojeného království z bloku v březnu 2019. Jednání nejvíce komplikovala otázka režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem.

Pokud premiérka uspěje, zdaleka nebude mít vyhráno

Text dohody musí nyní schválit britský parlament.

Dále by měli dokument velmi rychle dostat také zástupci vlád ostatních 27 zemí EU. Následovat by pak v rychlém sledu měla potřebná přípravná jednání, včetně ministerské rady příští pondělí, s cílem svolat ještě do konce listopadu mimořádnou schůzku šéfů států a vlád EU27, která by z unijní strany text potvrdila. Summit by se zřejmě mohl konat v neděli 25. listopadu. Řádný summit, který by byl nejzazším momentem pro potvrzení domluvené rozvodové smlouvy, už je svolaný na 13. a 14. prosince s nabitým programem.

  • Klíčový mezník na cestě k brexitu

    Dojednaný návrh dohody o brexitu je klíčovým krokem na cestě k odchodu Británie z Evropské unie, řekl večer hlavní brexitový vyjednavač EU Michel Barnier. Návrh, který večer na svém mimořádném zasedání podpořil britský kabinet, už Evropská komise zveřejnila. Dokument má 585 stran a podle Barniera přinese právní jistotu ohledně důsledků brexitu.

    Návrh například řeší ožehavou otázku režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem a zahrnuje takzvanou „pojistku“ pro zachování volného režimu na severoirské hranici.

    Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker vzhledem k pokroku ve vyjednávání s Londýnem navrhl, aby předseda Evropské rady Donald Tusk svolal mimořádný summit EU.

  • Juncker: V jednáních o brexitu se dosáhlo rozhodujícího pokroku

    Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker zaslal předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi dopis, ve kterém doporučil, aby Rada shledala, že v jednáních o brexitu nastal „rozhodující pokrok“. Ten je předpokladem pro to, aby Tusk svolal mimořádný summit EU, na kterém by premiéři a prezidenti zemí evropské sedmadvacítky připravenou dohodu s Londýnem schválili. Summit by se podle dřívějších informací mohl konat 25. listopadu.

    „Právě jsem poslal dopis předsedovi Evropské rady, ve kterém Evropská komise doporučuje Evropské radě, aby shledala, že bylo dosaženo rozhodujícího pokroku v jednáních o řádném odchodu Spojeného království z Evropské unie,“ napsal Juncker na Twitteru. Reagoval tak na oznámení britské premiérky Theresy Mayové, že její kabinet připravený text dohody o brexitu podpořil. Podle Junckera dosažení rozhodujícího pokroku umožňuje, „aby byla jednání o dohodě o odchodu (Británie z EU) zakončena“.

  • „Pevně věřím, hlavou i srdcem, že toto rozhodnutí je v nejlepším zájmu celého Spojeného království,“ řekla Mayová

    Přijetí dohody s Evropskou unií je podle Mayové „v národním zájmu“ a obsah připravené dohody splňuje „slib referenda“ z června 2016, ve kterém si Britové odhlasovali odchod z evropského bloku. „Toto rozhodnutí chrání pracovní místa a unii,“ uvedla dále Mayová s odkazem na unii čtyř zemí Spojeného království: Anglie, Walesu, Skotska a Severního Irska.

    V krátkém projevu dala premiérka jasně najevo, že existovaly jen dvě alternativy: „Vybudovat budoucnost pro naši zemi, nebo se vrátit na začátek a nesplnit slib referenda.“

    „Pevně věřím, hlavou i srdcem, že toto rozhodnutí je v nejlepším zájmu celého Spojeného království,“ zakončila proslov ministerská předsedkyně.

  • Farage: Každý člen kabinetu, který si přeje brexit, by měl odstoupit. Strašná dohoda

    Nigel Farage, europoslanec a hlavní koordinátor kampaně pro referendum „Vote Leave“ za vystoupení z EU, na svém Twitteru tvrdě zkritizoval návrh Mayové. Jedná se podle něj o strašnou dohodu a vyzval všechny členy vlády, kteří si skutečně brexit přejí, aby rezignovali.

  • Odpověď z Bruselu přijde zanedlouho, podoba návrhu dohody bude zveřejněna ještě dnes

    Zvláštní vyslanec Evropské unie pro vedení vyjednávání o brexitu Michel Barnier, který dnes jednal se zástupci členských států Unie o přístupu k návrhu dohody, vystoupí před novináře ve 21:00. Během následujících třiceti minut bude také zveřejněna samotná dohoda, kterou dnes premiérka Mayová svým ministrům předložila.

  • Jiří Hošek tweetuje

    Premiérka @theresa_may získala po 5 hodinách jednání souhlas své vlády ohledně textu dohody o vystoupení Británie z EU. Jde o rozvodovou smlouvu, která neupravuje budoucí obchodní vztahy s Unií. Schválení dohody Dolní sněmovnou zůstává krajně nejisté.

  • Britská vláda přijala dohodu o brexitu

    Premiérka Theresa Mayová: „Absolvovali jsme dlouhou, vášnivou a důležitou diskuzi o přijetí, nebo nepřijetí návrhu dohody o brexitu. Tento návrh byl to nejlepší, co jsme mohli vyjednat, a mohu říci, že výsledek dnešního zasedání je, že vládní kabinet jej přijal. Zítra přednesu toto oznámení v parlamentu.“

  • Jednání vlády skončilo. Premiérka Mayová vystoupí před mikrofony novinářů

    Podle informací stanice BBC zasedání členů vládního kabinetu skončilo. Prohlášení předsedkyně vlády Theresy Mayové by mělo být učiněno v následujících minutách.

  • BBC: Zítra bude podán návrh k hlasování o nedůvěře vládě

    Reportérka BBC Laura Kuenssbergová na svém Twitteru informuje o tom, že jí jistý člen Konzervativní strany prozradil úmysl podat zítra v parlamentu návrh k hlasování o nedůvěře současné vládě v čele s Mayovou.

  • V Bruselu skončilo jednání o přístupu k britskému návrhu smlouvy o brexitu

    Skončilo souběžně běžící bruselské zasedání zvláštního vyslance pro vyjednání brexitu Michela Barniera se zástupci sedmadvaceti členských států EU. Ti se shodli na tom, že pokud britská vláda odsouhlasí návrh dohody premiérky Mayové, je Evropská unie připravena okamžitě jednat tak, aby byla smlouva mezi Spojeným královstvím a EU podepsána co nejdříve.

  • Prohlášení přečteno bude, tisková konference neproběhne

    Podle informací Christophera Hopea z The Telegraph neskončí jednání britského vládního kabinetu dříve než v sedm hodin místního času, tedy ve 20:00. Zasedání se tedy značně protahuje, žádné informace o důvodu zpoždění se zatím neobjevují.

  • Čekání se protáhne, kabinet stále jedná

    Původní plán, dle kterého měla premiérka Theresa Mayová v 18:00 učinit prohlášení o výsledku jednání, uskutečněn nebude. Podle zpráv BBC vládní kabinet stále jedná o dohodě o brexitu a prohlášení předsedkyně vlády by se mohlo zpozdit i o dvě hodiny.

  • Do vystoupení Mayové s prohlášením zbývají minuty

    V 18:00 je před domem číslo 10 v Downing Street v Londýně očekáváno vystoupení předsedkyně vlády Velké Británie Theresy Mayové. Na místě jsou již shromážděni novináři, připraven je i řečnický pult s mikrofony. Mayová by měla informovat o tom, zda vláda její návrh na znění dohody o brexitu přijala, či ne.

  • BBC: Mayová po konci jednání učiní prohlášení

    Podle BBC předstoupí premiérka Theresa Mayová dnes bezprostředně po skončení jednání s ministry před novináře a učiní prohlášení o jeho výsledku. Zatím není známo, kdy k tomu dojde. Oficiální deklarace celého parlamentu má být vydána zítra 15. listopadu.

  • Blair: Dohoda neuspokojí zastánce ani odpůrce brexitu

    Bývalý britský premiér Tony Blair dnes hovořil pro stanici BBC o současném stavu jednání o brexitu. Labourista a dlouhodobý kritik iniciativy za vystoupení Spojeného království z EU i samotného brexitu řekl, že ironické je, že Velká Británie chce opustit Evropskou unii, aby se osamostatnila, zatímco chce zachovat ekonomické svazky s ní. Podle nejmladšího premiéra v historii Spojeného království tak nedojde k žádnému osamostatnění, Británie se v takovém případě prý více podřídí. Jediný výběr, který vidí, je ten mezi bolestným brexitem bez dohody nebo pod špatnou smlouvou. Blair je toho názoru, že jediným řešením je uspořádání nového referenda, ve kterém občané rozhodnou jestli i po všech problémech nadále chtějí vystoupit z Evropské unie, nebo zda by raději zůstali. „Jde o velmi důležité rozhodnutí, které musí být zvládnuto. A zvládnuto není,“ říká Tony Blair.

  • Špatná dohoda by mohla zapříčinit zastavování sanitek na irské hranici

    Člen Labouristické strany Justin Madders na jednání v Dolní sněmovně parlamentu řekl, že dohoda o brexitu musí zajistit, že hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou zůstane otevřená. Kdyby se tak nestalo, ztížila by se tak přeprava pacientů a dostupnost první pomoci. „Existuje mnoho příkladů životů, které byly zachráněny díky možnosti snadného přejezdu ambulancí přes hranice. Pokud nezvládneme zařídit dobrou dohodu, bude tu reálné nebezpečí takové situace, že jedna sanitka bude muset pacienta přepravit na hranici a druhá jej bude muset z druhé strany vyzvednout a převézt do nemocnice,“ řekl stínový ministr zdravotnictví.

  • Uplynula první hodina jednání, Mayová si stojí za svým

    Theresa Mayová v odpovědích poslancům i vlastních výstupech jednoznačně dává najevo, že pro ni jiná možnost než brexit „dohodou“ nepřipadá v úvahu. Dalším problémem pro premiérku by však mohl být dopis, který dnes obdržela od třinácti britských konzervativních poslanců. Ti požadují, aby rybářský průmysl byl po brexitu kompletně v rukou Spojeného království, mělo by se tak zamezit tomu, aby bylo rybářství Spojeného království ovlivňováno Evropskou unií výměnou za jiné ústupky.

  • Irský premiér: Dohoda může být podepsána za 10 dní, spousta se toho ale může pokazit

    Na zvláštním zasedání britského parlamentu je přítomen i premiér Irska Leo Varadkar. Ten poslancům řekl, že zástupci Evropské unie budou schopni smlouvu o brexitu podepsat za deset dní. „Samozřejmě, hodně věcí se nejen dnes může pokazit. Pokud ale dnes odpoledne kabinet Spojeného království dosáhne odsouhlasení nynější podoby dohody, mohla by ještě dnes večer být zveřejněna. V takovém případě by bylo možné, aby bylo setkání s vyjednávacím týmem EU uskutečněno 25. listopadu,“ prohlásil Varadkar na plénu britského parlamentu.

  • V případě neúspěchu Mayové hrozí rezignace dalších ministrů

    Kvůli stagnujícím vyjednáváním o podobě brexitu již na své funkce rezignovali bratři Johnsonové Boris a Jo, ministři zahraničí, resp. dopravy. Pokud nebude premiérka Theresa Mayová ani nadále schopna vyjednat dostatečně dobrou smlouvu o brexitu, můžou podat demisi i další ministři, existuje i hrozba pádu vlády. Novinář Christopher Hope z deníku The Telegraph na Twitter napsal, že mu jeden z ministrů potvrdil středeční rezignaci ministryně pro mezinárodní rozvoj Penny Mordauntové a ministryně práce Esther McVeyové.

  • Podle ministra spravedlnosti Stewarta by druhé referendum mělo toxické následky

    Britský ministr spravedlnosti Rory Stewart před jednáním vlády o dohodě brexitu řekl, že nynější podobu dohody považuje za dobrou, další referendum by prý mělo toxické následky. „Varianty tvrdého brexitu, nebo nového referenda by znamenaly situaci podobnou občanské válce. Potřebujeme pragmatickou dohodu, která bude řešit situaci našich lidí a zároveň ochrání naši ekonomiku. Takový návrh teď máme. Druhé referendum by bylo politicky toxické a mělo by katastrofální dopad na naši zemi,“ řekl Stewart ve středu před začátkem jednání BBC.

Reklama