Hlavní obsah

Nejtěžší, nejdražší, nejstarší. Projděte si hráčská nej před fotbalovým šampionátem v Rusku

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kapitán Panamy Román Torres je s 99 kily vůbec nejtěžším hráčem nadcházejícího turnaje.Video: David Janeczek, AP

 

Reklama

Soupisky dvaatřiceti týmů pro nadcházející světový šampionát v Rusku jsou kompletní a všech 736 fotbalistů, kteří patří do jednotlivých kádrů pro šampionát, už odpočítává poslední dny do začátku turnaje. Podívejte se na jednotlivá hráčská nej mistrovství světa ve fotbale 2018.

Článek

Nejstarší hráč turnaje

Jediným čtyřicátníkem a celkově nejstarším hráčem turnaje v Rusku je pětačtyřicetiletý egyptský brankář a kapitán reprezentace Essam El Haddary.

Druhého nejstaršího hráče turnaje mají v kádru Mexičané. Rafael Márquez příští rok oslaví čtyřicátiny a třetí nejstarší hráč turnaje Sergej Ignaševič z Ruska oslaví den před finále devětatřicáté narozeniny.

Haddary, který Egypt reprezentuje od roku 1996, si zahraje na mistrovství světa poprvé v kariéře, protože země ze severu Afriky se na světovém šampionátu představí poprvé od roku 1990.

Pokud se Haddary na poslední chvíli nezraní a zasáhne do turnaje, tak se stane vůbec nejstarším fotbalistou v historii, který kdy odehrál alespoň minutu na mistrovství světa.

Tento primát dosud drží kolumbijský brankář Faryd Mondragón, jenž chytal na světovém šampionátu v Brazílii v roce 2014 ve věku 43 let a tří dnů. Nejstarším hráčem do pole je zatím v historii mistrovství světa Kamerunec Roger Milla, který na turnaji v roce 1994 nastoupil do zápasu proti Rusku ve dvaačtyřiceti letech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mezi nejstarší týmy turnaje patří možná trochu překvapivě i Argentina.Video: AP

Nejmladší hráč turnaje

Nejstaršího a nejmladšího hráče nadcházejícího mistrovství od sebe dělí více než čtvrtstoletí. Jediný hráč turnaje ročníku 1999 Daniel Arzani pochází z Íránu, ale reprezentuje Austrálii.

Devatenáctiletý záložník si připsal premiérový start za australskou reprezentaci na začátku června letošního roku proti české reprezentaci. Příhlížel tak největší porážce českého týmu v samostatné historii.

Druhým nejmladším hráčem turnaje v Rusku bude Francouz Kylian Mbappé, který je jen o dva týdny starší než Australan Arzani.

Rekordní zápis tak zůstane Normanovi Whitesidovi i po turnaji v Rusku. Severní Ir totiž nastoupil na turnaji v roce 1982 ve věku sedmnácti let, jednoho měsíce a desíti dnů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Francie přivezla do Ruska velmi mladý tým s věkovým průmerem okolo 26 let.Video: AP

Nejtěžší a nejlehčí fotbalista turnaje

Trávníky ruských stadionů nejvíce zatíží Román Torres. Bez jednoho kilogramu rovný metrák vážící kapitán Panamy jen těsně porazil čtveřici fotbalistů, kteří váží 98 kilogramů.

Mezi tyto pořízky se pro mnohé i trochu překvapivě zařadil útočník a kapitán Anglie Harry Kane společně s dalším Angličanem Harrym Maguirem, Jannikem Vestergaardem z Dánska a Abdullahem Al-Mayoufem ze Saúdské Arábie.

Naopak ruské trávníkáře potěší váha nejlehčího hráče turnaje. Japonec Takashi Inui váží pouhých 59 kilogramů.

Třicetiletý křídelník španělského Betisu Sevilla o jeden kilogram v uvozovkách porazil dalšího křídelníka Jesseho Lingarda z Anglie.

Další pětice hráčů váží kilogramů 61 a jsou mezi nimi i Portugalec Joao Moutinho nebo Belgičan Dries Mertens.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V anglickém kádru pro turnaj v Rusku jsou hráči, které od sebe dělí 38 kilogramů.Video: AP

Nejvyšší a nejmenší fotbalista turnaje

Speciálně prodlouženou postel určitě před mistrovstvím sháněli Chorvaté. Brankář Lovre Kalinić je s 201 centimetry vůbec nejvyšším fotbalistou nadcházejícího turnaje.

Nejvyšší hráč do pole figuruje v kádru Dánska, stoper Jannik Vestergaard měří rovné dva metry a na druhém místě se umístil také v kategorii nejtěžších hráčů turnaje.

Obra v brance budou mít v Rusku také Belgičané. Hvězdný Thibaut Courtois měří 199 centimetrů, stejně tak jako argentinský stoper Federico Fazio.

Naopak o primát nejmenšího fotbalisty turnaje se dělí hned trojice fotbalistů: Alberto Quintero, Al-Shehri Yahya a Xherdan Shaqiri měří shodně 165 centimetrů.

Asi není překvapením, že trio z Panamy, Saúdské Arábie a Švýcarska nepatří mezi defenzivní pilíře svých týmů. Všichni tři jsou ofenzivní záložníci nebo křídelníci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Belgičané se budou opírat o třetího nejvyššího hráče turnaje Thibauta Courtoise.Video: AP

Nejdražší a nejlevnější hráč turnaje

Podle serveru Transfermarkt se o pozici nejdražšího fotbalisty turnaje dělí dvojice Neymar a Lionel Messi. Oběma světovým hvězdám přidělil německý web cenovku 180 milionů eur.

Zatímco Argentinec celou kariéru působí ve španělské Barceloně, tak Brazilec minulé léto přestoupil právě z Barcelony do francouzské Paříže za 222 milionů eur.

Na dělené třetí místo zařadil německý web trio z Premier League. Mohamed Salah, Kevin de Bruyne a Harry Kane stojí podle Transfermarktu 150 milionů eur.

Na opačném konci žebříčku se nacházejí stejně jako v jeho čele dva fotbalisté. Abdullaha Al-Khaibariho ze Saúdské Arábie a Daniela Arzaniho z Austrálie ocenil Transfermarket na 50 tisíc eur.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Brazilec Neymar se vrátil po zranění těsně před turnajem.Video: AP

Reklama

Doporučované