Hlavní obsah

Nejtěžších 12 hodin v životě. Horolezkyně Kolouchová popsala svůj boj o K2

Svět bez obalu: Rozhovor s fenomenální českou horolezkyní Klárou Kolouchovou a režisérkou Janou Počtovou o výstupu na K2.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Klára Kolouchová zdolala jako první česká žena druhou nejvyšší horu světa. K2 má jeden nehezký primát – nejvíce neúspěšných pokusů dosáhnout jí. Při zdolávání vrcholu přišlo o život už 84 lidí; každý čtvrtý pokus tak skončil tragicky.

Článek

Pořad Svět bez obalu nabízí rozhovor s českou horolezkyní Klárou Kolouchovou. A také s režisérkou Janou Počtovou, která se expedice na K2 zúčastnila, aby o výstupu natočila filmový dokument.

„Byl to pro mě vlastně třetí pokus K2 pokořit – jak se říká do třetice všeho dobrého – a vyšlo to,“ pobaveně říká Klára Kolouchová. Finální pokus vrchol zdolat byl podle ní téměř bez problémů. „Ovšem klíčové bylo to, co se dělo čtyřiadvacet hodin po mém prvním neúspěšném pokusu. Tehdy všichni šerpové vyhlásili, že je konec, že K2 letos nikoho nahoru nepustí. Načež nastalo asi nejtěžších 12 hodin v mém životě, kdy část výpravy řekla, že to možná přece jen zkusíme. Tohle rozhodování bylo to nejtěžší, protože v momentě, kdy si řeknete, že do toho jdete, tak potom už vypnete hlavu a jen makáte."

To pro režisérku Janu Počtovou byla „malá K2“ vůbec dojít do základního tábora. „Já jsem totální kavárenský povaleč a absolutně nesportovní typ,“ směje se. „Musím přiznat, že všichni tu cestu ušli asi tak za poloviční dobu než já. Ale vzhledem k tomu, že to byl můj první track v životě, tak mi říkali, že mám na sebe být hrdá i tak. A co týká natáčení: Snažila jsem se střídat několik forem. První je linka, kdy si Klára točí sama, protože na mnoha místech zkrátka nebylo možné s ní být. Takže v dokumentu budou její osobní promluvy na kameru. Druhá linka bude taková observační a estetická, což jsme točili na dvě kamery. A třetí linka jsou moje otázky na Kláru.”

Zatím není jasné, kdy dokument dokončí. „Ještě musíme sehnat peníze na postprodukci. Ale do roka by snad měl být hotový,“ říká Počtová.

Otazník visí i nad názvem. „Přemýšlíme nad takovým šachovým pojmem ‚Klára na K2‘, ale uvidíme. Možná by nám s tím mohli pomoct i lidé v komentářích,” navrhuje známá česká dokumentaristka.

Oba rozhovory si můžete pustit v úvodním videu.

Celý pořad Svět bez obalu vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00.

Archiv pořadu najdete tu.

Reklama

Související témata:

Doporučované