Hlavní obsah

Nejúspěšnější kapitán v historii Chelsea skončil. Kariéru Terryho protkaly kontroverze i velké trofeje

Fotbalista John Terry ukončil kariéru.Video: David Janeczek, AP

 

Reklama

John Terry ukončil kariéru. Bývalý obránce se nejvýrazněji zapsal do paměti fanoušků jako kapitán Chelsea. Získal s ní 5 titulů.

Článek

Byl výraznou osobností na hřišti, kde v řadách Chelsea i anglické reprezentace svými výkony často zastiňoval útočníky soupeře, o sobě dával ale vědět i v soukromém životě, a to často ne v kladném slova smyslu. John Terry patřil bezpochyby k nejvýraznějším hráčům anglického i světového fotbalu posledních dvou desetiletí. V neděli sedmatřicetiletý obránce ohlásil na svém Instagramu, že končí kariéru. Bez angažmá byl od léta letošního roku, kdy odešel z Aston Villy. Nedávno vypadalo nadějně jeho přesunutí do Spartaku Moskva, nakonec ale kvůli rodině z překvapivého transferu sešlo.

„Po 23 úžasných letech jako fotbalista jsem se rozhodl, že je správný čas, abych s hraním fotbalu skončil,” napsal Terry.

Foto: instagram.com/johnterry.26

Ve své kariéře vyhrál 5 titulů v anglické Premier League, stejný počet FA Cupů a jednou se mu podařilo dovést Chelsea k titulu z Ligy mistrů. Terry měl v kariéře několik milníků, které jeho život profesionálního fotbalisty formovaly.

Poprvé se v dresu Blues představil v roce 1998 v zápase ligového poháru proti Aston Ville. Bylo mu tehdy pouhých sedmnáct let. Svůj první gól za Chelsea dal Terry v šestém kole anglického poháru proti Gillinghamu, to se psal rok 2000.

Jenže hned následující rok přišel první kontroverzní moment v kariéře talentovaného obránce. Terry byl jedním ze čtveřice hráčů, která dostala pokutu ve výši dvou týdenních platů. Důvod? On, Frank Lampard, Jody Morris a Frank Sinclair způsobili poprask v hotelu nedaleko letiště Heathrow.

Bylo právě 11. září 2001 a v hotelu byli ubytovaní američtí turisté, kterým v návaznosti na teroristické útoky v New Yorku aerolinka zrušila lety. Ve stejném hotelu byla i čtveřice hráčů Chelsea a pořádně se tehdy opila. Mezi truchlícími Američany to způsobilo rozruch. Vedení Chelsea tehdy označilo chování svých hráčů za nepřijatelné. Kvůli teroristickým útokům byl ten den zrušen zápas poháru UEFA, kdy Chelsea měla hrát s fotbalisty Levski Sofie.

O čtyři roky později ale bylo na přešlap zapomenuto. Psal se rok 2005 a John Terry dostal od asociace profesionálních fotbalistů ocenění fotbalista roku. Byl vůbec prvním obráncem a zároveň prvním hráčem Chelsea, který tuto cenu obdržel.

Jeho výkony ale mluvily jasně, cenu si zasloužil. Chelsea pomohl k historicky teprve druhému ligovému titulu. Zároveň dovedl svůj tým až do semifinále Ligy mistrů. I díky tomu ho UEFA vyhlásila obráncem roku. Na stejné ocenění pak dosáhl i v roce 2008 a 2009.

Není se tak čemu divit, že byl Terry pevnou součástí anglické reprezentace. Poprvé se v sestavě objevil v roce 2003. Zahrál si i na Euru 2004 a mistrovství světa v roce 2006. Oba turnaje pro Anglii skončily už ve čtvrtfinále.

Právě po mistrovství světa v roce 2006 skončil jako kapitán Anglie David Beckham. A nahradil ho právě Terry. Jenže to by nebyl on, kdyby i jeho kariéru na mezinárodní úrovni nepotkaly kontroverze.

Terry se znovu začal objevovat v titulcích médií, jenže ne kvůli fotbalovým výkonům. Začátkem roku 2010 se začaly objevovat zprávy o jeho vztahu s Vanessou Perroncelovou – partnerkou Terryho spoluhráče a hlavně kamaráda Wayna Bridge. Celý případ se dostal k nejvyššímu soudu a nenávratně poznamenal budoucnost Terryho v reprezentaci.

Anglický národní tým vedl Fabio Capello a v únoru 2010 Terrymu kapitánskou pásku odebral. Nicméně v březnu 2011 už byl opět kapitánem. Jeho nástupce Rio Ferdinand se totiž potýkal s dlouhodobým zraněním.

Jako kapitán ale už nevydržel ani rok. Tentokrát ho o kapitánskou pásku připravila anglická fotbalová asociace. Terry totiž čekal na soud kvůli obvinění z rasismu. V ligovém utkání Chelsea proti Queens Park Rangers v říjnu 2011 slovně napadl Antona Ferdinanda.

Krok fotbalové asociace se nelíbil kouči Capellovi a u anglické reprezentace skončil. Terry byl sice u soudu obvinění zbaven, asociace se však rozhodla pokračovat vlastní cestou. Terry nesměl nastoupit ke čtyřem zápasům a musel zaplatit 220 tisíc liber, tedy asi 6 a půl milionu korun.

Celá situace vyvrcholila v září 2012 kdy se Terry rozhodl ukončit reprezentační kariéru. Jeho pozice v týmu byla podle jeho slov neudržitelná a on byl zklamaný, že se asociace rozhodla nesouhlasit s verdiktem soudu.

Když se vrátíme k jeho výkonům na hřišti, tak je jasné jedno: V Premier League se Terrymu a celé Chelsea náramně dařilo. V roce 2010 dokonce dovedl Blues k zisku double, tedy triumfu jak v Premier League tak v ligovém poháru. Tento moment mohl být pro Terryho náplastí za to, co se stalo v květnu 2008.

21. května 2008 totiž mohlo být datem, na které by John Terry s radostí vzpomínal celý život. Jak ale sám přiznal, jde o den, který ho bude strašit do konce života.

Chelsea se dostala do finále Ligy mistrů, soupeřem jí tehdy byl obrovský rival – Manchester United. A sám Terry měl možnost penaltou vystřelit Chelsea vůbec první titul z Ligy mistrů v historii klubu.

„Šel jsem tam s tím, že díky té penaltě můžeme vyhrát a že je to celé na mně. To, co se pak stalo, mě bude strašit do konce života,“ přiznal Terry týden poté.

Terry uklouzl a poslal míč mimo branku. United zvítězili v penaltovém rozstřelu 6:5.

Trvalo to čtyři roky, ale Chelsea nakonec Ligu mistrů vyhrála a John Terry mohl nad hlavu zvednout pohár pro vítěze. Na tom by nebylo nic zvláštního. Až na to, že Terry ve finále vůbec nehrál.

V semifinálovém zápase proti Barceloně dostal červenou kartu, a tak finálové utkání musel sledovat z tribuny. Jenže když jeho spoluhráči přemohli Bayern Mnichov, Terry se převlékl do dresu a pohár převzal.

Na internetu se stal terčem vtípků, fráze „na Johna Terryho” se stala populární. V roce 2016 si z něj dokonce vystřelil i kapitán Leicesteru. „Dneska jdu na Johna Terryho!“ napsal na Twitter, když zvedl nad hlavu trofej pro vítěze Premier League, a to i přesto, že měl zrovna stopku na tři zápasy.

I přes kontroverze je John Terry jedním z nejúspěšnějších hráčů v historii Chelsea. Je jedním ze tří hráčů Blues, kteří odehráli víc než 700 zápasů (další dva jsou Ron Harris a Peter Bonetti).

První zápas odehrál teprve jako sedmnáctiletý a kapitánem se stal dva dny před jednadvacátými narozeninami.

A bezpochyb je nejúspěšnějším kapitánem, kterého kdy Chelsea měla. Svůj tým totiž dokázal dovést ke všem nejcennějším trofejím, o které šlo hrát.

Ale fanoušci fotbalu se podle všeho nemusí bát, že jméno John Terry z fotbalu odchází nadobro. Je totiž dost možné, že už brzy ho uvidíme v trenérské roli. V Aston Ville by mohl utvořit trenérský tým snů s legendou Arsenalu Thierry Henrym.

Reklama

Související témata:

Doporučované