Hlavní obsah

Video: Největší australská námořní záhada vyřešena. Po 103 letech se našla pohřešovaná ponorka

V Austrálii se objasnila tamní největší námořní záhadaVideo: AP

 

Reklama

Australská ponorka s 35 lidmi na palubě se ztratila během první světové války ve vodách poblíž města Rabaul v Papui-Nové Guineji. Nyní ji pomocí dronu potápěči našli.

Článek

Australští potápěči objevili vrak australské vojenské ponorky, která se ztratila před 103 lety. Plavidlo HMAS AE-1 s 35člennou posádkou na palubě zmizelo ve vodách poblíž města Rabaul v Papui-Nové Guineji během první světové války, napsal zpravodajský server BBC.

„Jde o jeden z nejdůležitějších nálezů australské námořní historie. Byla to první ztráta australského královského námořnictva a první spojenecká ponorka, která se ztratila během první světové války. Byla to závažná tragédie, kterou pocítil náš národ a naši spojenci,“ uvedla australská ministryně obrany Marise Payneová.

Ponorku nalezli během cíleného pátrání ve vodách poblíž novoguinejského Ostrova vévody z Yorku na severovýchodě země. Podle australské vlády nález vyřešil nejstarší námořní záhadu v zemi. Plavidlo bylo objeveno ve více než 300metrové hloubce s pomocí dronu.

Úřady nyní hodlají kontaktovat potomky a příbuzné námořníků. Kromě Australanů na ponorce sloužili i Britové.

Reklama

Doporučované