Hlavní obsah

Česká spořitelna už reaguje na šokovou terapii ČNB

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Logo České spořitelny nad vchodem do její pobočky.

Reklama

Česká národní banka spustila čtvrtečním nečekaným zvýšením úrokových sazeb startovní výstřel – první banky už začínají zvedat úročení kont, na kterých mají uložené peníze jejich klienti.

Článek

Česká spořitelna, banka s největších počtem drobných klientů, od 1. dubna zvedne úročení některých svých spořicích účtů. V prohlášení pro média napsala, že u služeb Moje zdravé finance, Erste Premier a Erste Private Banking stoupne sazba ze současných 0,2 procenta na jedno celé procento. Tedy poměrně dramaticky.

Služby, u kterých spořitelna zvyšuje úroky, využívá 1,4 milionu jejích zákazníků.

Air Bank jako první

Už ve čtvrtek, pouhých pár hodin po nečekaném verdiktu bankovní rady, podobný krok učinila menší finanční instituce Air Bank. Finanční dům, který má podle nejnovějších údajů 788 tisíc klientů a loni vydělal 1,5 miliardy korun, zvýšil bonusové úroky na spořicím účtu. Nově mohou klienti získat sazbu 1,5 % u vkladů do 250 tisíc korun.

Dá se předpokládat, že je to jen začátek drobné laviny. Na ostře konkurenčním českém trhu si žádná banka nemůže příliš dovolit otálet s krokem, který udělá její soupeř. A zejména Česká spořitelna vzhledem k zákaznickému kmeni významně určuje, co se bude dít.

„Podmínkou zdravých osobních financí je tvorba odpovídající finanční rezervy, kterou dnes postrádá třetina českých domácností. Jako největší banka v zemi proto chceme klienty více motivovat ke spoření,“ uvedl Tomáš Salomon, generální ředitel České spořitelny.

Nečekaně načasovaný zásah ČNB

Bankovní rada ČNB ve čtvrtek zvýšila úrokové sazby poprvé od loňského května. Základní sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 2,25 procenta. A byl to v podstatě šok – nikdo takový krok už nyní neočekával.

ČNB má obavy z inflace, jež se dostala na horní hranici, nad kterou už ji centrální bankéři jako strážci stability měny nechtějí mít.

Okamžitě reagovala koruna, která se vůči euru dostala na nejsilnější úroveň od podzimu roku 2012. A nyní se začaly přidávat banky s lepším úročením vkladů.

Anketa

Jakou největší půjčku jste si v životě vzali?
Žádnou
28,2 %
Do 1000 korun
1,5 %
Do 10 000 korun
6,8 %
Do 100 000 korun
17,9 %
Do 1 000 000 korun
22,6 %
Nad milion korun
23 %
Celkem hlasovalo 13176 čtenářů.

Přijde i opačný pohyb: zdražení úvěrů, především tedy hypoték. Tady ale banky tak rychle reagovat nechtějí. O hypotéky – i když jejich sazby se pohybují nízko – projevují relativně lidé malý zájem.

Ukazatelem, který nejlépe popisuje hlad po hypotékách, je objem nových úvěrů. V roce 2019 banky poskytly takovýchto úvěrů za 162 miliard korun. Ve srovnání s rokem 2018 šlo o citelný pokles o 25 miliard, tedy o 13,6 procenta.

Za těchto okolností se žádné hypoteční bance nechce jít do toho, aby byla první, kdo je zdraží. Ale ta doba přijde.

Nečekané zvýšení sazeb bankovní radou bude mít i další hmatatelné dopady. Zlevnit by měla elektronika (vzhledem k posilování koruny), pokud se kurz měny udrží, pak levnější budou i zahraniční dovolené.

Reklama

Doporučované